Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vragen naar aanleiding van de uitzending over Parkinson op het platteland?

19-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
parkinsonvragen

Wat is Parkinson?
Diep in de hersenen produceren zenuwcellen de stof dopamine. Met deze stof communiceren hersendelen met elkaar, en krijgt het lichaam opdrachten. Bij de ziekte van Parkinson sterven zenuwcellen in de hersenen af. Er is hierdoor minder dopamine en signalen worden dus minder goed doorgestuurd. Het aantal parkinsonpatiënten onder behandeling van de neuroloog is in 2017 50.415. Dit neemt jaarlijks toe met gemiddeld 3,9%.


Wat zijn de symptomen?
Bij de ziekte van Parkinson gaat de ‘automatische piloot’ haperen, zodat het bewegen minder vanzelf gaat en bewuster moet gebeuren. De soepelheid verdwijnt en alleen de hoognodige bewegingen blijven over. De klachten verschillen van persoon tot persoon en vaak ook van moment tot moment. Meestal zijn de eerste klachten vaag en worden deze in de loop van de tijd erger. Beven, stijfheid en bewegingstraagheid zijn kenmerkende klachten van de ziekte van Parkinson en geven moeite met het uitvoeren van dagelijkse bezigheden zoals uit bed komen, aankleden en schrijven.

Wat is precies de relatie tussen de ziekte van Parkinson en bestrijdingsmiddelen?
Het verband tussen Parkinson en blootstelling aan landbouwgif wordt door de wetenschap al jaren gelegd. Het gaat dan om een aantal oude, in Nederland verboden middelen, zoals onkruidbestrijder Paraquat, de schimmelbestrijder Maneb en de insecticide Rotenon. Deze middelen worden door de wetenschap in verband gebracht met Parkinson.


Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat er momenteel in Nederland landbouwgif wordt gebruikt dat qua samenstelling voor de helft exact hetzelfde is als de in het verleden verboden middelen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij schimmelverdelger Mancozeb. Dat is qua samenstelling voor de helft identiek aan het verboden Maneb en is de meest verkochte schimmelverdelger in Nederland.  

Komt er meer onderzoek naar de middelen die nu gebruikt worden?
Zowel de Europese Autoriteit Voedselveiligheid (EFSA) als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) erkennen dat er nog te weinig bekend is over de risico’s op Parkinson als gevolg van de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen. “Met betere testen zouden de risico’s beter in kaart kunnen worden gebracht,” schrijft het RIVM.

Kom je het antwoord op jouw vraag niet tegen? Dan kun je terecht bij de Parkinson Vereniging. Ook kun je terecht bij ParkinsonNet, een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van patiënten met de ziekte van Parkinson en parkinsonismen.

Contactgegevens:
De Parkinson Vereniging is telefonisch bereikbaar tijdens kantooruren (8.30-17.00 uur) via 030 - 656 13 69. Email: info@parkinson-vereniging.nl. Website: https://www.parkinson-vereniging.nl

Bent u direct op zoek naar zorgverlener in uw buurt? Kijk dan op: https://www.parkinsonzorgzoeker.nl/#/

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.