Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voorzitter Senaat tegen noodmaatregel zorgwet

02-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
veel-verandert-er-niet-aan-zorgwet-schippers
Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer vindt het ,,in strijd met de Grondwet'' als het kabinet de aangepaste zorgwet met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) toch doordrukt. Dat zei ze woensdag in het radioprogramma De Ochtend.De zorgwet van minister Edith Schippers (VVD) werd in de laatste week voor het reces door drie PvdA-senatoren weggestemd. Na dagenlang crisisoverleg bereikten kabinet en senatoren een compromis. Maar het kabinet kondigde ook aan de wet met een AMvB te willen uitvoeren mocht die voor een tweede keer stranden.
Het is ,,zorgelijk'' dat het kabinet het desnoods op deze manier wil regelen, aldus Broekers-Knol. Een AMvB is volgens haar niet bedoeld om ,,het hart van een wet te veranderen''. Op deze wijze ,,wordt het parlementaire systeem van wetgeving omzeild''.
De voorzitter is ook niet blij met het besluit van ministers Schippers en Stef Blok (Wonen) om de wet die topinkomens in de (semi)publieke sector moet beteugelen, niet per 1 januari uit te voeren. De Eerste Kamer is nog in het kerstreces bijeengekomen om invoering van de wet volgend jaar mogelijk te maken.
De VVD-bewindslieden Blok en Schippers zeggen dat het te kort dag is om de wet nog uit te kunnen voeren. ,,Waarom hebben jullie dat niet in het kabinet geregeld'', vroeg Broekers-Knol zich af. Ze heeft niet de indruk dat er een partijpolitieke spelletjes achter zit. De wet is belangrijk voor coalitiegenoot PvdA.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.