Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voorzitter expertgroep C2000 niet onafhankelijk

30-09-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geen-vertrouwen-meer-in-c2000-voor-inpandige-crisiscommunicatie
De minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties stelt een expertgroep samen, aangevuld met leidinggevenden uit de diverse sectoren en de leverancier van C2000 om de oorzaak van de communicatieproblemen vast te stellen en om te adviseren over de benodigde maatregelen.
De voorzitter van deze expertgroep is Don Berghuijs, de directeur veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond, die ook een belangrijke rol heeft gespeeld in de keuze voor C2000 en de eisen die aan het systeem gesteld zijn. Berghuijs is ook verantwoordelijk voor het feit dat er geen binnenhuisdekking is geëist.
In een interview rond zijn `benoeming' maakte de heer Berghuijs duidelijk dat hij de problemen rond C2000 primair wijt aan het onjuiste gebruik van de apparatuur door politie- en andere hulpverleners. Ook bleek dat hij reeds een opvatting had over het gebruik van C2000 door meldkamermedewerkers. Daarnaast stelde hij dat het logisch was dat er geen communicatie mogelijk was als iedereen tegelijk een verzoek tot gesprek indiende.

Vooral de politievakbond ACP maakt zich kwaad over de benoeming van Berghuijs aangezien hij zijn conclusies al klaar heeft en de problemen vooral wijdt aan de mensen en niet aan het systeem.

Voor de expertgroep, die naar aanleiding van de incidenten van dit jaar het C2000 systeem moet gaan onderzoeken is een startnotitie opgesteld. Alle problemen die geconstateerd zijn bij grootschalige evenementen, de binnenhuisdekking, congestie van het netwerk, kennis over het gebruik van C2000, beschikbaarheid van frequenties en knelpunten bij de capaciteit zullen worden onderzocht door de expertgroep. In december 2009 moet de groep haar eindrapport al presenteren.
Lees de Startnotitie en de brief die minister Ter Horst naar de kamer stuurde.
> Startnotitie
> De Brief

Meer over:

de-ramp-c2000
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.