Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voortvluchtige Hadzic zal snel gepakt worden

15-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
laatste-verdachte-joegoslavi-tribunaal-opgepakt
De voormalige Kroatisch-Servische leider Goran Hadzic, de laatste voortvluchtige die wordt gezocht door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag,  zal snel worden opgepakt en naar Nederland worden gebracht. Dat heeft de Servische minister Rasim Ljajic, verantwoordelijk voor de samenwerking met het Tribunaal, donderdag gezegd.
Servië was de afgelopen jaren op zoek naar de voormalige Bosnisch-Servische leiders, onder wie de twee kopstukken Radovan Karadzic en Ratko Mladic. De laatste werd na intensief speurwerk in mei gearresteerd.

Ljajic  denkt dat het oppakken van Hadzic een stuk eenvoudiger zal zijn.  De bewindsman zei echter geen informatie te hebben over de verblijfplaats van Hadzic.
 
Hadzic was begin jaren negentig president van de Kroatische Serviërs. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij misdaden tijdens de verdrijving van de etnische Kroaten uit het deel van Kroatië dat de Serviërs voor zichzelf opeisten.

De Servische samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is een van de voorwaarden voor de toetreding van Servië tot de EU.

Thomas Blom en Simone Tangelder maakten de ZEMBLA uitzending 'Jacht op Mladic' waarin hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslaviëtribunaal gevolgd wordt op zijn dienstreis naar Belgrado om antwoord te vinden op de vraag waarom Ratko Mladic nog niet is opgepakt.

Meer over:

jacht-op-mladic
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.