Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voorstel om huiseigenaren zwaarder te belasten “onbegrijpelijk”

14-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
700 keer bekeken
  •  
Koopwoningen ANP
De Nederlandsche Bank (DNB) wil huiseigenaren extra belasten om het verschil tussen koop- en huurwoningen te dichten. “Onbegrijpelijk’ noemt de Vereniging Eigen Huis het voorstel van DNB.

DNB stelde eerder dat huizenbezitters net zo veel belasting over hun eigen huis dienen te betalen als ze betalen over hun spaargeld. Daarmee zouden er in de toekomst geen belastingverschillen meer bestaan tussen het huren en kopen van een huis. DNB pleit al langer voor het afbouwen van die voordelen omdat ze het aangaan van hoge hypotheekschulden in de hand werken.

De omgekeerde wereld
“Deze oplossing van DNB lijkt de omgekeerde wereld”, zegt Kasten Klein, directeur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. “Omdat de huren hoog zijn en steeds verder stijgen, moeten de woonlasten voor huiseigenaren ook omhoog? Dat is onbegrijpelijk. Ik draai het liever om: verlaag of reguleer dan de huren en zorg voor meer huurwoningen.”

Lees ook: 'Steden wachten op landelijk woonbeleid tegen wantoestanden op huizenmarkt'

DNB signaleert dat de huurmarkt vastloopt door het kleine aanbod aan huurwoningen, vooral in de vrije sector. De huren zijn hoog en stijgen verder door, terwijl huiseigenaren en kopers vaak de zekerheid hebben van langdurig lage hypotheeklasten.

Klein: “Dat is zo, maar daartegenover staat dat zij ten opzichte van huurders ook veel meer verplichtingen hebben en aanzienlijke risico’s lopen. Denk maar aan de kosten van de energietransitie, noodzakelijk funderingsherstel en asbestsanering.” 

Groeiend woningtekort
Vereniging Eigen Huis wijst erop dat het nog steeds groeiende woningtekort de belangrijkste oorzaak is van de steeds verder stijgende huur- en koopprijzen. De lage hypotheekrente is daarnaast een grote aanjager van de door DNB gesignaleerde ongelijkheid tussen huurders en eigenaren. 

Bovendien zijn huiseigenaren door wijzigingen in het fiscale stelsel of door stijging van de hypotheekrente helemaal niet zeker van blijvend lage woonlasten. "Juist de rente is de laatste jaren kunstmatig laag door het beleid van de centrale banken", aldus de VEH-directeur.

De oplossing
De oplossing voor de groeiende kloof tussen huur- en koopwoningen is vooral meer huur- en koopwoningen bouwen, zegt Vereniging Eigen Huis. “Pas als vraag en aanbod in evenwicht komen, komt de oververhitte woningmarkt tot rust en kunnen de prijzen normaliseren. Belastingingrepen nemen de oorzaak van dit probleem niet weg, maken de kloof tussen huur en koop niet kleiner en bieden geen structurele oplossing.” 


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.