Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voorstel internationaal belastingstelsel: Multinationals moeten meer betalen in afzetmarkten

09-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
starbucks europa ANP

Overheden moeten meer mogelijkheden krijgen om belasting te heffen bij multinationals die in hun land geld verdienen, ook als die bedrijven geen fysieke vestiging hebben binnen de landsgrenzen. Dat schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De denktank kreeg van meer dan 130 landen de opdracht om een voorstel voor een grootscheepse vernieuwing van internationale belastingregelgeving op te stellen.

Nieuwe regels zijn nodig om belastingontwijking tegen te gaan. De regel dat multinationals alleen belasting betalen in landen waar ze fysiek aanwezig zijn, raakt steeds meer achterhaald in het tijdperk van internet. 

Bedrijven schuiven met grote winsten

Techreuzen als Amazon en Apple vestigen zich vaak in fiscaal aantrekkelijke landen, terwijl ze enorme opbrengsten genereren in andere landen. Ook schuiven grote bedrijven vaak zodanig met winsten tussen landen dat die laag uitkomen in landen met een voor hen ongunstig fiscaal regime.

De Universiteit van Amsterdam publiceerde in 2017 een onderzoek waaruit bleek dat Nederland wereldwijd de belangrijkste schakel is tussen multinationals en belastingparadijzen. Met name vijf landen, waaronder Nederland, worden vanwege de fiscaal vriendelijke regels en de voordelige belastingbedragen met andere landen gebruikt door multinationals om zo weinig mogelijk belasting te betalen over hun interne geldstromen. Uiteindelijk komt het geld via deze vijf landen terecht in belastingparadijzen.

Belastingparadijs Nederland
ZEMBLA maakte drie uitzendingen over Nederland als belastingparadijs waaruit onder andere bleek hoe multinationals geheime belastingdeals sluiten met Nederland. Kijk de uitzendingen:


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.