Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voormalig Reaal in Chinese handen

16-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
verkoopproces-reaal-in-de-zomer-van-start
De genationaliseerde verzekeraar Vivat, voorheen Reaal, komt in handen van de Chinese branchegenoot Anbang. Die betaalt 150 miljoen euro voor de aandelen en steekt daarnaast nog een zo'n 1,3 miljard euro in versterking van de balans en aflossing van interne leningen binnen de groep SNS Reaal.
Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maandag aan de Tweede Kamer laten weten. In totaal waren 86 partijen geïnteresseerd in een overname van Vivat, dat twee jaar geleden in staatshanden kwam.

SNS Reaal werd begin 2013 genationaliseerd nadat het bedrijf in de problemen was gekomen door de vastgoedpoot .  Verzekeraar Reaal werd vorig jaar omgedoopt in Vivat.

De SP in de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat in de Tweede Kamer met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over de verkoop van verzekeraar Vivat (vroeger Reaal) aan de Chinese branchegenoot Anbang.
SP-Kamerlid Arnold Merkies vindt dat de burger weer ,,moet lappen voor de problemen in de financiële sector''. Vivat wordt namelijk voor een veel lager bedrag verkocht dan waar de Staat bij de nationalisatie twee jaar geleden op hoopte. Dat komt onder meer door een onlangs ontdekte boekhoudfout eind jaren negentig bij Reaal.
,,Voor de aankoop in 2013 zouden de boeken van SNS grondig zijn onderzocht. Hoe is het dan mogelijk dat deze zaken nu toch weer naar boven komen? De beerput die zich twee jaar geleden openbaarde, blijkt nog groter te zijn dan al gedacht'', aldus Merkies.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zegt dat Vivat wordt versterkt door de kapitaalinjectie van Anbang. ,,De rechten van pensioenspaarders en andere verzekerden veranderen niet.''
Namens de VVD noemt Kamerlid Aukje de Vries het goed dat Reaal verkocht wordt. ,,Bij een concurrerende verzekeringsmarkt horen geen staatsbedrijven. Anbang versterkt ook de financiële positie van Reaal, dat was nodig. Daarmee is er meer duidelijkheid en zekerheid voor de houders van 6 miljoen polissen.'' (anp)
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.