Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voormalig medewerkers zorgboerderij aangehouden

08-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
490 keer bekeken
  •  
handel-in-gehandicapten
De twee voormalige eigenaren van zorgboerderij Diogenes in het Drentse De Groeve zijn onlangs gearresteerd op verdenking van het mishandelen van gehandicapte bewoners. Ook een familielid van de eigenaren en een oud-werknemer werden aangehouden.

Tegen de vier medewerkers die eerder deze maand werden aangehouden zijn meerdere aangiften gedaan. Ze zijn inmiddels weer op vrije voeten gesteld, maar blijven verdacht.

Wantoestanden
De zorgboerderij raakte in 2009 in opspraak toen de Inspectie voor de Gezondheidszorg zware kritiek had op de behandeling van de bewoners. ZEMBLA besteedde aandacht aan de wantoestanden in de zorgboerderij in de uitzending 'Handel in gehandicapten'. Diogenes raakte in opspraak omdat cliënten er nauwelijks zorg kregen. Ook zou er sprake zijn van intimidatie en werden cliënten opgesloten en met medicijnen rustig gehouden. Er werden na de uitzending meerdere aangiften tegen de zorghoeve gedaan, maar tot strafvervolging kwam het niet. De boerderij werd in 2010 failliet verklaard.

Fraude
Oud-medewerkers vertellen in ZEMBLA dat er veel geld, bedoeld voor individuele begeleiding, binnenkomt maar dat de gehandicapten deze zorg niet krijgen. ZEMBLA heeft berekend dat Diogenes tonnen overhoudt. Een onderzoek naar fraude is nog niet gestart.

Tweede Kamer
PvdA-Kamerlid Agnes Wolbers heeft onlangs in de Tweede Kamer een spoeddebat aangevraagd, maar een meerderheid van de Kamer verwierp dat verzoek. Wolbert wil weten waarom de medewerkers van de zorgboerderij onlangs pas zijn aangehouden wegens de mishandeling van verstandelijk gehandicapten, terwijl de zorgboerderij in 2009 al in opspraak kwam.

De Tweede Kamer wil dat de staatssecretaris de Kamer eerst schriftelijk informeert over de wantoestanden. Daarna komt er misschien alsnog een kamerdebat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.