Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voorlopig geen nieuwe subsidies voor biomassacentrales

09-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
387 keer bekeken
  •  
biomassa 3 ANP
Het demissionaire kabinet stopt voorlopig met het toekennen van nieuwe subsidies voor de opwek van energie met behulp van houtige biomassa. Staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Klimaat en Energie) komt daarmee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Zij waarschuwt daarbij wel dat de energierekening omhoog gaat als te snel helemaal wordt gestopt met biomassa.
Net als een ruime Kamermeerderheid wil het kabinet zo snel mogelijk af van subsidies op biomassa. Maar dan moet wel sprake zijn van een "verstandige afbouw," aldus Yeşilgöz. Een besluit daarover kan nu niet worden genomen, omdat de Tweede Kamer het onderwerp controversieel heeft verklaard. Biomassa is volgens de staatssecretaris nog zeker tot 2030 nodig om op een betaalbare manier de klimaatdoelen te halen, omdat alternatieve vormen van groene energie duurder zijn. Als al eerder helemaal met de subsidies wordt gestopt, betaalt de consument daar de prijs voor via een hogere opslag duurzame energie (ODE) op de energierekening.

Biomassacentrale Diemen

Het verbranden van hout om energie op te wekken is al langer omstreden. Het geldt op papier als duurzamer dan kolen of gas, maar leidt nog altijd tot veel uitstoot van broeikasgassen en fijnstof, in tegenstelling tot bijvoorbeeld wind- of zonne-energie. Bovendien komen bij de verbranding stikstofoxiden vrij, die een nadelig effect hebben op de natuur. Zo protesteren al langere tijd omwonenden en milieuclubs tegen de komst van een centrale in Diemen.

Onder meer Mobilisation for the Environment (MOB) en de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten Nederland spanden een zaak aan om te voorkomen dat de centrale er komt, uit angst voor de gevolgen voor het milieu en de leefomgeving. De rechter oordeelde echter deze week dat de vergunningen voor de bouw van de centrale, terecht zijn afgegeven door de provincie Noord-Holland, omdat de biomassacentrale aan de gestelde eisen voldoet. 

De gemeente Diemen reageerde op de uitspraak door te stellen dat het nieuwe kabinet aan de slag moet met het dossier. De wetgeving en subsidiëring ten aanzien van biomassa moet wat de gemeente betreft worden aangepast en het kabinet moet definitief een streep zetten door de plannen voor een biomassacentrale in Diemen, zo vindt het gemeentebestuur. "Voor onze gemeente en de inwoners is het duidelijk: wij willen geen biomassacentrale in Diemen en Vattenfall is inmiddels bezig met serieuze alternatieven", aldus het college in een verklaring.

Bos als brandstof

Een ander probleem is dat biomassa eigenlijk moet bestaan uit resthout: hout dat onbruikbaar is om producten van te maken. Uit de Zembla-uitzending ‘Bos als brandstof’ uit maart 2017 bleek al dat de Nederlandse bossen de vraag naar biomassa niet aankunnen. Energiemaatschappijen zijn daarom aangewezen op import van hout uit de Baltische Staten, Canada en de VS. En hoewel afgesproken is dat energiebedrijven daarvoor alleen maar resthout uit duurzaam beheerde bossen mogen gebruiken, blijkt er in de praktijk dat er hele bossen worden kaalgekapt om aan de vraag te kunnen voldoen.

Kijk hier: 'Bos als brandstof (2017)'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.