Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voorarrest Maikel S. verlengd

25-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-dood-van-een-rapper
Maikel S., verdacht van het doden van de 19-jarige Ishmael Gumbs vorig jaar in Amsterdam-Zuidoost, blijft nog zeker negentig dagen vastzitten. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam dinsdag. Ook van een tweede verdachte is het voorarrest met negentig dagen verlengd.

De advocaten van de verdachten hadden de rechtbank verzocht het voorarrest op te heffen maar daar is geen gehoor aan gegeven. Het Openbaar Ministerie verwacht dat de zaak medio november inhoudelijk behandeld kan worden.

De 36-jarige S. heeft verklaard dat hij uit zelfverdediging heeft geschoten. Volgens Van der Weide kan een reconstructie nauwkeurig aantonen wat er zich heeft afgespeeld in het speeltuintje waar Gumbs is beschoten.

Aanleiding voor de schietpartij zou een ruzie zijn geweest tussen Gumbs en de 15-jarige vriendin van S., eerder die dag in een supermarkt. Gumbs zou het meisje hebben bedreigd. Later kwamen de twee mannen elkaar tegen en maakten zij ruzie. Gumbs ging weg en kwam even later terug en zou S. hebben bedreigd met een vuurwapen. Tijdens de worsteling die daarop volgde ging het wapen af en werd Gumbs in zijn been geraakt. S. zou daarna nog een aantal schoten hebben gelost met een wapen dat hij zou hebben gepakt uit de tas van een vriend, die in de buurt stond.

Advocaat Van der Weide stelt dat zijn cliënt geen andere keus had dan te schieten. Als hij al te ver is gegaan in die zelfverdediging, kwam dat doordat hij bang was en een black-out had.

Maikel S. heeft op de nationale opsporingslijst van justitie gestaan, omdat hij na het misdrijf lange tijd spoorloos was. Hij gaf zichzelf op 17 februari aan bij de politie.(ANP)

Cees Overgaauw en Frans Glissenaar maakten de ZEMBLA aflevering ' De dood van een rapper ' waarin zij Ishmael Gumbs portretteerden.  Hij was de derde dode door schietincidenten in de Bijlmer binnen een jaar. Ishmael wilde, zoals veel jongeren in Zuid-Oost, rapper worden. Vrienden, familie en rappers vertellen in ZEMBLA over zijn te korte leven en de hiphop-cultuur in de wijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.