Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Vonnis in Mladic-proces pas in 2017'

10-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
jacht-op-mladic
Het vonnis in het proces tegen Ratko Mladic is niet voor maart 2017 te verwachten. Er is vertraging ontstaan in de genocidezaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider door zijn slechte gezondheid. Daarom worden er op doktersadvies nog maar vier zittingsdagen per week gehouden.
Dit heeft president Theodor Meron van het Joegoslavië-Tribunaal woensdag verklaard voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het tijdelijke VN-hof in Den Haag staat al jaren onder druk vanuit de 'centrale' in New York om zijn werk af te ronden. Volgens Meron is de verwachting dat dat in de loop van 2017 gaat lukken.
Mladic, inmiddels 72, werd in 2011 in Servië opgepakt na een klopjacht van 16 jaar. Hij is aangeklaagd wegens onder meer oorlogsmisdaden tijdens de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo van 1992 tot 1995 en genocide na de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat kon toen de volkenmoord op duizenden Bosnische moslims niet voorkomen.
Mladic zegt dat hij op alle punten van de aanklacht onschuldig is. Tijdens de oorlog in Bosnië vielen meer dan 100.000 doden.

Meer over:

nieuws-special
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.