Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Volgende week weer Kamerdebat over gaswinning

26-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nog-steeds-geen-vergoeding-voor-groningers
De Tweede Kamer buigt zich volgende week opnieuw over de gaswinning in Groningen. Oppositiepartijen willen dat behalve minister Henk Kamp (Economische Zaken) ook minister-president Mark Rutte het debat over het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bijwoont.
Regeringspartijen VVD en PvdA hadden het nieuwe gasdebat liever later gehad, wanneer ook de kabinetsreactie op het OVV-rapport er zou zijn. Kamp streeft ernaar om daar eind maart mee te komen. Oppositiepartijen spreken van een ,,nationale kwestie die het Noorden raakt'' en willen er nog voor de verkiezingen van 18 maart over praten.
De OVV concludeerde dat bij instellingen die bij de gaswinning betrokken zijn en het ministerie van Economische Zaken de afgelopen decennia het financiële belang van de gaswinning vooropstond en er nauwelijks oog was voor de risico's voor de Groningers.
Kamp besloot onlangs de gasproductie voor de eerste helft van dit jaar te verminderen van 22 tot 16,5 miljard kuub. Als in juli de adviezen van experts binnen zijn, bekijkt Kamp of de productie ook de tweede helft van het jaar ook omlaag kan tot 35 miljard kuub of dat zijn eerder genomen besluit om 39,4 miljard kuub gas uit de Groningse bodem te halen overeind blijft. De meeste oppositiepartijen vinden dat de gaskraan nu al nog verder dicht kan. (ANP)
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.