Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Volg live: Debat in Tweede Kamer over functioneren van NZa

08-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fd-verwarrende-rol-van-schippers
De Tweede Kamer houdt op dinsdag 9 september om 16:45 uur een plenair debat over de kritische uitkomsten van een onderzoek naar het functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Een verzoek daartoe kreeg vorige week ruime steun. D66 wil dat premier Mark Rutte voorafgaand aan het debat nog een brief aan de Kamer stuurt over de ministeriële verantwoordelijkheid.

Aanleiding daarvoor is de brief die zorgminister Edith Schippers maandagavond naar de Tweede Kamer stuurde naar aanleiding van het nieuws dat ZEMBLA naar buiten bracht: “ VWS oefende druk uit op NZa bij financiering nieuwbouw Erasmus MC ”  In die brief gaf zij aan dat haar voorganger, CDA-minister Ab Klink, ten onrechte de Kamer niet had ingelicht over een financiële toezegging aan het Eramus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam. Die zou een waarde hebben van 100 miljoen euro. Ook de NZa werd niet bij die regeling betrokken.

Volgens CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot was de brief in deze vorm een novum. Ze drong erop aan dat Rutte in de brief ook ingaat op de positie van ambtenaren.
Alle partijen zijn het eens met de commissie-Borstlap dat de NZa niet goed functioneert. De PvdA vindt dat het takenpakket moet worden veranderd, zodat regelgeving én toezicht niet allebei in handen zijn van de NZa. 'De NZa moet onafhankelijk van het ministerie opereren. Ook intern moet er orde op zaken worden gesteld, zowel qua personeelsbeleid als ICT', aldus PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester.
VVD-Kamerlid Arno Rutte spreekt van 'betekenisvolle conclusies' in het rapport. 'Het is belangrijk dat er een goede toezichthouder in de zorg is.' De SP vindt dat Schippers 'een probleem heeft en de vraag is hoe ze dat gaat oplossen' , zei SP-Kamerlid Renske Leijten. Volgens haar gaat de minister in haar brief niet in op enkele cruciale aspecten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.