Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voedselprijzen blijven instabiel

03-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
handel-in-honger-bij-degids-fm
3 januari 2011 - De voedselprijzen in de wereld blijven de komende tijd instabiel. Op korte termijn zouden de prijzen iets kunnen dalen, maar later in het jaar weer omhoog kunnen gaan. Dat zei José Graziano da Silva, het hoofd van de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties, dinsdag.
Voedselspeculatie
Volgens de FAO worden er lage voorraden aangehouden en ''vormt dat de basis voor speculatie''. De VN-organisatie liet eerder al weten dat de prijzen van voedsel dit jaar hoog zullen blijven.  De kosten voor de armste landen in de wereld zijn het afgelopen jaar met zeker een derde gestegen.

Handel in honger
Na de ineenstorting van de aandelenkoersen en de huizenprijzen hebben beleggers zich massaal gestort op de voedselmarkt. De hongersnood in de Hoorn van Afrika, die dit jaar het leven van 12 miljoen mensen bedreigde, was het gevolg van extreme droogte, maar werd verergerd doordat speculatie de prijs van voedsel nog hoger maakte.

ZEMBLA onderzoekt de gevolgen van hoge voedselprijzen op het dagelijkse leven in Kenia en belicht welke Nederlandse financiële instellingen het sterkst betrokken zijn bij de speculatie in voedselgrondstoffen.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.