Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Voedingscentrum reageert op ZEMBLA uitzending

27-09-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vangstverbod-dioxinepaling-in-voorbereiding
In een uitzending van Zembla van zaterdag 25 september 2010 blijkt dat visserijbedrijven paling verkopen met een te hoog dioxinegehalte.

Het Voedingscentrum adviseert al meer dan 20 jaar om geen paling uit de Nederlandse rivieren te eten, omdat hier te veel dioxines in kunnen zitten. Een teveel aan dioxines kan leiden tot een verminderde weerstand en een verminderde vruchtbaarheid.  

Paling uit de grote Nederlandse rivieren en de Biesbosch voldoet niet aan de huidige Europese dioxinenorm. Uit de uitzending blijkt dat vishandels soms rivierpaling verkopen als IJsselmeer-paling. IJsselmeer-paling voldoet wel aan de dioxinenorm en mag gewoon verkocht worden.

We zijn het met Zembla eens dat in de winkel verkochte paling aan de norm moet voldoen en dat vishandelaren consumenten niet moeten misleiden.  

Er zijn Europese regels voor herkomstaanduiding van vis. In de viswinkel moet wilde paling te herkennen zijn aan de aanduiding van vangstmethode en vangstgebied, bijvoorbeeld ''Paling/ Aal, vangst in de binnenwateren, Nederland.'' Er hoeft dus niet specifiek IJsselmeer of Biesbosch op te staan. Ook als de paling een kweekvis is, moet dat erbij staan. Zolang niet duidelijk is of de paling uit de rivieren of uit het IJsselmeer komt, raden we consumenten af om wildgevangen paling te eten. Het Voedingscentrum vindt dat de consument er recht op heeft precies te weten waar zijn paling vandaan komt. Extra handhaving kan daarvoor nodig zijn.  

Naar schatting is 95 procent van de verkochte paling veilige kweekpaling. De overige vijf procent is in het wild gevangen. Twee procent komt uit de rivieren. De kans dat je in de winkel een rivierpaling koopt, is dus klein. Paling is op de VISwijzer van het WNF en Stichting De Noordzee een vis die liever niet gegeten moet worden, aangezien paling een overbeviste vissoort is.  

Zembla geeft ook aan dat het Voedingscentrum zwangere vrouwen niet goed heeft voorgelicht. Het algemene advies om geen rivier-paling te eten is niet specifiek in een voedingsadvies voor zwangere vrouwen doorgevoerd. Voedingscentrum heeft inmiddels de website daarop aangepast.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.