Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VN: Wereld door klimaatverandering aan rand van de afgrond

20-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
648 keer bekeken
  •  
klimaatverandering_fabriek
De wereld staat door de klimaatverandering aan de "rand van de afgrond", stelt VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. In een maandag gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties staat dat 2020 een van de drie warmste jaren ooit gemeten is.

Volgens Guterres toont het rapport aan dat er "geen tijd is om te verspillen" om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. Hij vindt dat landen direct actie moeten ondernemen om mensen te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. "Het klimaat verandert en de impact is nu al te kostbaar voor mens en planeet. Dit is het jaar van actie."

Temperatuur stijgt hard

2016 is het warmste jaar, daarna volgen 2019 en 2020. Het is volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN niet duidelijk welk jaar warmer was. De organisatie zegt dat extreem weer in combinatie met Covid-19 zorgde "voor een dubbele klap" voor miljoenen mensen in 2020.

Lees ook ‘Nederland afgelopen dertig jaar gemiddeld ruim een graad warmer’

Het was vorig jaar volgens de WMO gemiddeld 1,2 graden warmer dan in de pre-industriële periode (1850 tot 1900). In augustus werd het 54,4 graden in een woestijn in de Amerikaanse staat Californië. Dat is de hoogste temperatuur van zeker de afgelopen tachtig jaar. Het decennium van 2011 tot en met 2020 was de warmste ooit gemeten.

Nederland doet te weinig

Ook in Nederland wordt er volgens De Nederlandsche Bank (DNB) te weinig gedaan om klimaatverandering tegen te gaan. "Alle goede voornemens ten spijt is Nederland zeker niet de beste leerling van de Europese klas waar het lessen in duurzaamheid betreft", constateert DNB in maart dit jaar. 

Om in 2050 klimaatneutraal te zijn, een ambitie die de Europese Raad recent heeft bevestigd, moet de CO2-uitstoot in Nederland met 2,7 procentpunt per jaar omlaag. Maar het tot nu toe vastgestelde en voorgenomen beleid leidt tot een jaarlijkse daling van 2,3 procentpunt tot 2030.

Bekijk de aflevering ‘De Klimaatontekenners’:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.