Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VN roepen op robotwapens aan banden te leggen

14-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vn-roepen-op-robotwapens-aan-banden-te-leggen


De VN hebben dinsdag opgeroepen de toekomstige inzet van robotwapens aan banden te leggen of ze helemaal te verbieden. De oproep werd gedaan in Genève, waar tientallen landen voor het eerst overlegden over de ontwikkeling van 'killer robots'.
Het gaat hier om geautomatiseerde wapens, zoals onbemande vliegtuigen, die zelfstandig een doelwit selecteren en bombarderen. Diverse landen werken aan deze technologie. Zo hebben de VS met de X-47B, die op eigen houtje van vliegdekschepen kan opstijgen en landen, een forse stap gezet in de ontwikkeling van een gevechtsdrone.
' Ik doe een beroep op u om stevige maatregelen te nemen', zei Michael Moller, waarnemend directeur-generaal van de VN in Genève. 'U heeft de kans om actie te nemen en te verzekeren dat de beslissing om een leven te beëindigen altijd in mensenhanden is. '
Mensenrechten- en vredesgroepen voeren actie voor een verbod op robotwapens. Twintig Nobelprijswinnaars waarschuwden maandag voor een wapenwedloop als de killer robot werkelijkheid wordt. De Amerikaanse hoogleraar Ronald Arkin, die in Genève werd gehoord, is een van de weinige deskundigen die zeggen dat robotwapens zich ook aan het humanitair recht kunnen houden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.