Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VN pleit Shell ten onrechte vrij van olievervuiling Nigeria

23-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
shell-geniet-geen-voorkeurspositie-in-het-buitenlandbeleid
Een onderzoek door de Verenigde Naties pleit oliemaatschappij Shell vrijwel volledig vrij van olievervuiling van de Nigeriaanse Niger-delta in de afgelopen 40 jaar.

Dit meldt de Britse krant de Guardian op zijn website.

Volgens de krant heeft het rapport, waaraan het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) drie jaar heeft gewerkt, tot woede geleid onder de lokale bevolking. Die voerden lange tijd campagne om de multinational te dwingen de vervuiling op te ruimen en schadevergoeding te betalen.

Uit het onderzoek zou blijken dat 10 procent van de olievervuiling in Ogoniland is veroorzaakt door mechanische mankementen of nalatigheid van het bedrijf. De rest van de vervuiling is te wijten aan diefstal van olie en sabotage van de oliepijpleidingen, concludeert het rapport.

Schade
Mike Cowing, die het UNEP-team van honderd onderzoekers leidt, zei op een briefing in Wenen dat zeker driehonderd olielekken in Ogoniland aanzienlijke schade hebben veroorzaakt.

Milieudefensie heeft ernstige twijfels bij ''de betrouwbaarheid van het onderzoek van UNEP, dat geheel is gebaseerd op cijfers van de oliemaatschappijen en bovendien is gefinancierd door Shell''.

Betreurenswaardig
Het is betreurenswaardig dat de Verenigde Naties in dit onderzoek nog niet heeft gekeken naar andere bronnen, aldus woordvoerder Geert Ritsema.

De milieuorganisatie erkent dat er in Nigeria sabotage van olie-installaties en pijpleidingen plaatsvindt, maar niet op de schaal die de oliemaatschappijen en UNEP nu claimen.

Milieudefensie wijst er in dit verband op dat het hier alleen om Ogoniland gaat, een klein gebied in de Niger-delta waar Shell door de explosieve situatie feitelijk geen toegang meer heeft.

Onderhoud

Ritsema: ''Achterstallig onderhoud is ook een belangrijke oorzaak voor de lekkages, de directeur van Shell Nigeria gaf onlangs in een interview nog toe dat er honderden kilometers aan pijplijn liggen die niet goed zijn onderhouden en die vervangen moeten worden.''

Cowing sprak tegen dat UNEP bij het onderzoek door Shell is beïnvloed.

''Het is juist dat Shell de studie betaalt, dit is in overeenstemming met de internationaal aanvaarde norm van 'de vervuiler betaalt'. Geen enkele partij heeft de mogelijkheid om het onderzoek te beïnvloeden.'' Het volledige rapport zal in december verschijnen.

Bekijk de ZEMBLA uitzending ' De vuile olie van Shell ' Cowing bevestigde in de ZEMBLA uitzending onder meer het bestaan van grootschalige, door Shell veroorzaakte vervuiling en stelde eveneens dat Shell's gedrag in Ogoniland 'onacceptabel' is.

Ondertussen heeft de UNEP een persbericht rondgestuurd waarin wordt gesteld dat de conclusies rond het onderzoek voorbarig zijn, het onderzoek is nog niet afgerond en wordt pas verwacht in 2011.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.