Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VN over uitputting aarde: dit is er nodig om het tij te keren

08-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2000 keer bekeken
  •  
Ontbossing Sumatra
Om de gevolgen van klimaatverandering te beperken en de voedselveiligheid te beschermen, moeten we de wijze waarop we land gebruiken en voedsel produceren drastisch veranderen. Daarvoor wordt gepleit in een rapport van VN-klimaatpanel IPCC.
De onderzoekers stellen dat de groei van de wereldbevolking en veranderende consumptiepatronen hebben geleid tot grootschalig gebruik van land en water. Om de uitstoot terug te dringen en verdere opwarming en uitdroging van de aarde voorkomen, dragen ze de volgende vier oplossingen aan: 
1. Verbouw land op een efficiëntere manier
Het is misschien wel de belangrijkste conclusie uit het rapport: ons landgebruik moet op de schop. Het IPCC roept op om die duurzamer te maken. Een veranderende vraag naar voedsel zorgt voor intensiever landgebruik en dat draagt weer bij aan klimaatverandering. Intensief landgebruik is volgens het rapport goed voor 23% van de totale uitstoot van menselijke broeikasgassen. Omdat door de klimaatverandering extremer weer vaker gaat voorkomen, kunnen gebieden last krijgen van hittegolven en de daarmee gepaarde droogte of juist extreme regenval. Als het land uitgeput is, kan het regen niet meer goed vasthouden en is het ook minder productief. Hierdoor kan onze voedselvoorziening in gevaar komen. 
2. Bescherm bossen 
De onderzoekers stellen dat het beschermen van het overgebleven tropisch regenwoud, cruciaal is om de opwarming van de aarde te beperken. Bossen nemen namelijk broeikasgassen op en leveren op die manier een bijdrage aan het afremmen van de opwarming van de aarde. Ontbossing en intensieve landbouw zorgen juist voor meer uitstoot. Om nieuw landbouwgrond te verkrijgen, moeten er bomen gekapt worden. Dit zorgt voor meer CO2 in de lucht, omdat de bomen de broeikasgassen niet meer kunnen opnemen. 
3. Verspil minder voedsel
Uit het rapport blijkt dat er nog steeds enorm veel voedsel wordt verspild. 25 tot 30 procent van de totale voedselvoorraad gaat verloren. Ondertussen kampen naar schatting 2 miljard volwassenen met overgewicht, terwijl zeker 820 miljoen mensen honger lijden.
4. Verander je eetgewoontes
De wetenschappers pleiten ook voor een verandering in eetgewoonten, al wordt niet expliciet oproepen tot het stoppen van het eten van vlees. Volgens het panel vereisen sommige voedingskeuzes meer land en water en veroorzaken ze meer uitstoot dan andere. Er wordt dan ook geadviseerd om er een evenwichtig voedingspatroon op na te houden door plantaardig voedsel te eten, zoals grove granen, peulvruchten, fruit en groenten en voedsel van dierlijke oorsprong dat duurzaam wordt geproduceerd.   
hier
Lees hier meer over klimaatverandering in het dossier: klimaatchaos.

Meer over:

klimaatchaos, vn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.