Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vleeskeuring weer taak van de overheid

16-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
kans-op-vlees-zieke-dieren-in-supermarkt
Na diverse voedselschandalen wordt de keuring van vlees weer een zaak van de overheid. Keuringsinstelling KDS die nu controleert in de slachthuizen, gaat in de nieuwe opzet onder de vlag van de overheid werken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA wordt vooral toezichthouder en handhaaft als bedrijven zich niet aan de regels houden.
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maakte dat vandaag bekend. Ze kondigde ook aan dat bij de NVWA zaken die te maken hebben met keuring en toezicht strakker van elkaar worden gescheiden. Met de maatregelen reageert Dijksma op onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waaruit bleek dat de risico’s in de vleesindustrie groot zijn en dat de economische belangen voor de veiligheid van het vlees en de consument gaan.
Ook het toezicht op zuivel, eieren en plantaardige producten verandert, maar daar neemt Dijksma nog even de tijd voor. Daar gaan ook veel zaken goed en we willen het kind niet met het badwater weggooien, aldus de bewindsvrouw.
Na het schandaal met schadelijke bacteriën en afgekeurd vlees  en fraude met duurzaam vlees  kondigde het kabinet al aan dat de NVWA slagvaardiger moet optreden. Vooral bedrijven die keer op keer in de fout gaan, zullen dat voelen, voorspelt Dijksma. De boete voor bedrijven die frauderen met voedsel is flink verhoogd, tot maximaal 810.000 euro.

(ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.