Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vleesindustrie probeert imago op te vijzelen

06-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sjoemelen-met-vlees
Het wordt binnenkort makkelijker voor bedrijven in de vleesverwerkende industrie om te controleren of hun collega's aan de kwaliteitseisen voldoen. Deze zomer komt er een website waarop die informatie voor bedrijven beschikbaar komt. Het is een van de maatregelen waardoor consumenten meer vertrouwen moeten krijgen in hun voedsel. Minister Schippers en staatssecretaris Dijksma kondigen de site aan, in een brief (url) aan de Tweede Kamer.

De Taskforce Voedselvertrouwen bestaande uit vertegenwoordigers uit de sector en ambtenaren van EZ en VWS, werkt aan de invoering van kwaliteitssystemen in de voedselsector. Bedrijven kunnen dan op een eenvoudige manier op een website controleren of hun leveranciers de juiste papieren hebben. De site (geborgdeketens.nl) gaat deze zomer online en wordt dan beheerd door een nieuw op te richten stichting. Het bestuur van de stichting wordt samengesteld uit leden van de betrokken branche organisaties in de Taskforce en voorgezeten door een onafhankelijk voorzitter. Het bestuur van de stichting en het beheer van de website zijn verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven. Er wordt overwogen om deze informatie in de toekomst ook voor consumenten toegankelijk te maken.

Daarnaast moet het gemakkelijker worden om misstanden en verdachte zaken te melden bij de overheid. Voedselwaakhond NVWA heeft daarvoor al enkele meldpunten, maar die moeten nog bij het grote publiek bekend worden. De Taskforce komt met voorstellen hoe dat kan worden bereikt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.