Zembla

"Vlees met mest en haar in koeling"

  •  
26-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sjoemelen-met-vlees
"De vleeswereld is maffia. Een corrupte boel, waar het ontduiken van regels en het misleiden van toezichthouders tot kunst is verheven."
Dat zeggen (ex-)medewerkers uit de vleesindustrie tegen de NOS. Vooruitlopend op het vandaag verschenen rapport over de vleessector van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, sprak de NOS vijf mensen die bij bedrijven in de vleesbranche werken of werkten. Ze bevestigen de bevindingen van de raad en schetsen een beeld van een 'rauwe wereld', waar fraude doorgaans eerder regel dan uitzondering is. Waar economisch gewin voorop staat, vaak ten koste van mensen en hygiëne.

Abces
"De werkdruk was zo hoog, dat er regelmatig kadavers de koeling in gingen die niet goed schoon waren gemaakt. Er zat bijvoorbeeld nog haar op, mest, of een abces vol met etter", vertelt een man die ruim twintig jaar bij een grote slachterij werkte.
"Vroeger werkten we nog heel netjes", vertelt de voormalig slachter. "Maar de laatste jaren was productie draaien belangrijker geworden dan hygiëne. We hoefden onze messen niet meer te desinfecteren, gebruikten nog maar een in plaats van twee messen, droegen geen schort en mochten de lopende band niet meer stil zetten om bijvoorbeeld een abces weg te snijden."

Lees het volledige artikel op Nos.nl
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.