Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vissers proberen afval in zee van MSC Zoe op te ruimen

21-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Oproep MSC - MJ
Rijkswaterstaat geeft een vervolg aan een proef met vissers die afval uit de zee van het containerschip MSC Zoe opruimen. Dat meldt Omroep Fryslân. Sinds de containerramp is de zee nog altijd niet schoon. 
"Het is gebleken dat het best wel kansrijk is om de gebieden zo schoon mogelijk te vissen. Helemaal schoon zal niet lukken", zegt Edwin de Feijter van Rijkswaterstaat tegen de Friese omroep.
Dijken en zandplaten bezaaid met spullen
In het begin van het jaar verloor het schip MSC Zoe 342 containers ten noorden van de Waddeneilanden. In het Waddengebied en aan de Friese/Groningse kust liggen stranden, dijken en zandplaten bezaaid met containers en aangespoelde spullen. Vrijwilligers, vissers, bergers, het leger en eilandbewoners houden massale opruimacties. Ook liggen er 24,5 miljoen plastic korrels op en rond de waddeneilanden.
In de pilot gebruikten vissers van de LO-28 speciale netten om de bodem ten noorden van Ameland en Schiermonnikoog af te grazen. Door deze aangepaste netten is vijfduizend kilo afval geborgen. Ook is dankzij de proef duidelijk waar precies het meeste afval ligt.
Rijkswaterstaat wil de viskotter daarom nog eens 18 dagen inzetten. Dit kost ongeveer 200.000 euro en wil Rijkswaterstaat vergoed krijgen van de rederij MSC Zoe.
Onduidelijk wat er in de containers zat
Eerder werd bekend dat Omroep Fryslân en RTV Noord op een hoorzitting aan Rijkswaterstaat hebben aangegeven dat zij willen weten wat er precies in de overboord geslagen containers zitten. Dat is nog steeds niet duidelijk. "We hebben lijsten gekregen waarop min of meer staat wat er in de containers zit. Maar bij sommige containers staat er alleen een nulletje, dus daarmee kunnen we nog niets. Of er stond 'chemical products', maar dat is heel breed. Wij vonden dat niet genoeg, dus hebben we bezwaar aangetekend”, vertelt Omroep-datajournalist Eva Meesterberends. Ze moeten wachten op een besluit.

b.nijpels@stinglikeabee.nlmarco.de.lange@bnnvara.nl
ZEMBLA komt in oktober met twee afleveringen over de oorzaken en gevolgen van de containerramp MSC Zoe. Was je op het Wad of in de buurt? Heb je toen óf recent foto’s of filmpjes gemaakt van de rotzooi, de ravage, de opruimacties? Stuur ze op met behulp van wetransfer.com naar  b.nijpels@stinglikeabee.nl  of  marco.de.lange@bnnvara.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.