Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vion zet voortaan keuringsresultaten online

23-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sjoemelen-met-vlees
Vleesverwerker Vion zet voortaan keuringsresultaten en rapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over het bedrijf online. De door schandalen geplaagde onderneming hoopt zo het vertrouwen in de voedselveiligheid te herstellen.
'Vion zet vanaf vandaag bij wijze van spreken de deuren van de slachterijen open, zodat iedereen met eigen ogen kan zien hoe zorgvuldig wij werken en dat we niets te verbergen hebben', zegt topman Michiel Herkemij.
Donderdag publiceerde Vion de eerste gegevens. Daarin is informatie terug te vinden over het aantal varkensslachtingen in de Nederlandse vestigingen van Vion. Het is de bedoeling dat op termijn ook rapporten van bijvoorbeeld toezichthouder Skal en Lloyds op de website worden geplaatst, zodra met die partijen hierover overeenstemming is bereikt.

VION, de grootste leverancier van varkensvlees in Nederland en een van de grootste slachterijen in Europa, fraudeert met duurzaam vlees. Dat verklaarden werknemers van het bedrijf in de uitzending ‘Sjoemelen met vlees’ VION is de belangrijkste leverancier van ‘Beter Leven vlees’. Dat vlees  moet voldoen aan diervriendelijkheidseisen van de Dierenbescherming. 

De Dierenbescherming controleert of leveranciers van Beter Leven vlees zich houden aan de eisen van het keurmerk. Maar volgens de VION-werknemers worden de controleurs om de tuin geleid. Ze zeggen in ZEMBLA: 'Voordat de controleurs binnen zijn gaan de alarmbellen rinkelen, die moeten zich melden en dan gaat er telefoon naar de afdelingen en dan zorgt men wel dat alles in orde is.'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.