Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Vieze ziekenhuizen' wint 'De Loep'

20-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kamervragen-over-vieze-ziekenhuizen
De Loep 2010 voor audiovisuele producties gaat naar verslaggever Ton van der Ham en researchers Anique van de Bosch en Manon Blaas (Zembla) voor hun productie ‘Vieze ziekenhuizen’. Van der Ham meldde zich aan om te werken in twee Nederlandse ziekenhuizen en kon daardoor aantonen dat de schoonmaakregels stelselmatig met opzet worden overtreden. De reportage werd voorbereid door de twee researchers. Volgens de jury is het programma een voorbeeld van originele, laagdrempelige onderzoeksjournalistiek met bovendien een grote maatschappelijke impact.

De Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) reikte  voor de zevende keer De Loep uit. Deze prijs voor onderzoeksjournalistiek kent drie categorieën: tekstuele productie, audiovisuele productie en de aanmoedigingsprijs. In de eerste twee categorieën kon de jury drie producties nomineren, voor de aanmoedigingsprijs zijn twee producties genomineerd.

De nominaties in de categorie audiovisuele producties  waren:
• ‘Bloedantiek’, uitgezonden door VRT Panorama, waarin Wim Van den Eynde en Peter Brems niet anders konden dan de verborgen camera ter hand nemen om de handel in gestolen antiek vanuit Afghanistan tot in Brusselse antiquariaten te volgen. Onthullend en oorspronkelijk onderzoek.
Uitzending VRT Panorama

• ‘Vieze ziekenhuizen’, uitgezonden door Zembla. Ton van der Ham, Manon Blaas en Anique van den Bosch moesten ook hun toevlucht nemen tot de verborgen camera, en maakten daarmee de slechte hygiëne in Nederlandse ziekenhuizen bijna voelbaar.
Uitzending Zembla

• De DSB-methode, uitgezonden door NOVA. Miriam Lavalette en Hein Hansen overtuigden medewerkers van de DSB-bank om de dubieuze praktijken van hun werkgever toe te lichten, en wisten dat in een opmerkelijke reportage te gieten die een belangrijke rol speelde bij de ondergang van de bank.
Uitzending NOVA

Zie: VVOJ - De Loep .
Download het juryrapport (pdf)

'Vieze ziekenhuizen' won eerder de Beeld en geluid award 2009.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.