Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Vieze ziekenhuizen" wint Beeld en Geluid Award 2009

08-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vieze-ziekenhuizen-wint-beeld-en-geluid-award-2009

De Zembla documentaire 'Vieze Ziekenhuizen' heeft de Beeld en Geluid Award 2009 gewonnen in de categorie Informatie. De vakprijzen voor de hoogst gewaardeerde Nederlandse tv-programma’s en multimediaconcept, beste tv-acteur en -actrice, en TV Persoonlijkheid 2009 werden in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid uitgereikt.

 

Juryrapport Beeld en Geluid Award:

"Zembla is erin geslaagd om  indringend aan te tonen dat als gevolg van o.a. bezuinigingen en gemakzucht  in ziekenhuizen het met de schoonmaak niet zo nauw wordt genomen, tot in de operatiekamer aan toe. Het gebruik van de verborgen camera  werd noodzakelijk en handig  ingezet, zonder overigens te vervallen in stemmingmakerij. Zembla heeft de traditie van deugdelijk en relevant journalistiek opnieuw op bijzondere manier ingevuld en de jury wil de prijs dan ook mede toekennen vanwege de constante kwaliteit van deze serie.

"'Vieze Ziekenhuizen', Regie: Ton van der Ham, de research was in handen van Anique van den Bosch. De eindredactie werd verzorgd door Manon Blaas en Kees Driehuis. Op beelden die het onderzoeksprogramma ZEMBLA maakte tijdens het schoonmaken in ziekenhuizen, is te zien hoe strenge schoonmaakregels veelvuldig worden overtreden. De beelden zijn gemaakt door ZEMBLA-verslaggever Ton van der Ham, die als schoonmaker solliciteerde bij willekeurige ziekenhuizen in Nederland.

Andere nominaties:
De andere nominatie in de categorie Informatie waren:

' De Megadeal van Ruud Gullit', Andere Tijden Sport, NPS / VPRO / NOS, regie Thomas Blom, eindredactie: Jurgen Leurdijk en Dirk Jan Roeleven en 'Mandarijn' ,

Keuringsdienst van Waarde, RVU educatieve omroep, regie/producent: DahlTV3.

De winnaars van de Beeld en Geluid Awards 2009 werden in Hilversum bekend gemaakt. De vakprijzen voor de hoogst gewaardeerde Nederlandse tv-programma’s en multimediaconcept, beste tv-acteur en -actrice, en TV Persoonlijkheid 2009 werden in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid uitgereikt. Eveneens is de Beeld en Geluid Oeuvre Award overhandigd aan Ad van Liempt. Zijn portret is opgenomen in de glazen Wall of Fame in het gebouw van Beeld en Geluid.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.