Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Vieze handen in ziekenhuizen maken slachtoffers

16 jun 2010
  •  
leestijd 1 minuten
vieze-handen-in-ziekenhuizen-maken-slachtoffers
Op dinsdag 15 juni 2010 organiseerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het Rotterdamse congrescentrum De Doelen haar jaarlijks congres over patiëntveiligheid, dit maal onder de titel: “De handen op elkaar voor infectiepreventie”

Nederland scoort slecht als het gaat om infectiepreventie. Onderzoekers van IQ healthcare ondervroegen medewerkers van ziekenhuizen naar het hoe en waarom van hun gebrekkige handhygiëne. Daarbij werd veel geklaagd (42 procent) over gebrekkige voorzieningen, terwijl 81 procent klaagde over huidirritatie. Slechts een op de vijf personeelsleden wast de handen goed.

Harde cijfers ontbreken maar naar schatting overlijden er 3200 patiënten door ziekenhuisinfecties in Nederland en een goed deel daarvan wordt veroorzaakt door slechte handhygiëne.

In de ZEMBLA uitzending ' Vieze ziekenhuizen ' gaat filmmaker Ton van der Ham  'undercover' als schoonmaker. Op beelden die ZEMBLA maakte tijdens het schoonmaken in ziekenhuizen, is te zien hoe strenge schoonmaakregels veelvuldig worden overtreden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.