Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vierde letselexpert kijkt naar zaak Sharleyne

18-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Sharleyne rechtbank tekening ANP
Een Britse letseldeskundige gaat als vierde expert de toedracht van de dood van de 8-jarige Sharleyne onderzoeken. De zaak is in hoger beroep.
Het meisje Sharleyne werd in juni 2015 dood aangetroffen naast een flat in Hoogeveen. Haar moeder Hélène J. (39) wordt ervan verdacht dat zij Sharleyne heeft gewurgd en daarna over de balustrade van de tiende verdieping heeft gegooid. Zij werd in juli 2018 vrijgesproken.
Vierde studie
Het Openbaar Ministerie (OM) ging in beroep. Drie experts hebben de doodsoorzaak onderzocht voor de zaakbehandeling bij de rechtbank in Assen. Justitie twijfelt aan de neutraliteit van de derde letselexpert, jarenlang een collega van de eerste onderzoeker. Het OM verzocht daarom om de vierde studie. Het hof in Leeuwarden ging hiermee vrijdag akkoord.
Het OM wilde ook de deskundigheid vaststellen van de Belgische expert, een forensisch arts in opleiding. Diens hoogleraar zou naar zijn onderzoek moeten kijken. Dat wijst het hof af. Wel wordt bij de Landelijke Deskundigheidsmakelaar nagegaan waarom deze expert destijds is aangewezen.
Slaapwandelen
Verder worden er twee getuigen gehoord en gaat een deskundige op het gebied van slaapwandelen door kinderen naar de zaak kijken. Volgens de verdediging van J. zou slaapwandelen ook de oorzaak van de val kunnen zijn geweest.
Wanneer het hoger beroep inhoudelijk wordt behandeld is niet bekend. Op 27 maart is er een tussentijdse zitting.
Het Openbaar Ministerie kondigde in december al aan een nieuw letselonderzoek naar de toedracht van de dood van Sharleyne te willen.
ZEMBLA en de zaak Sharleyne
In 2016 besteedde ZEMBLA een uitzending aan de zaak Sharleyne . Tot op de dag van vandaag is nog steeds niet duidelijk of het kind van de flat is gevallen, gesprongen of geduwd. De burgemeester maakte toentertijd meteen bekend dat het gezin al jaren bekend is bij de (jeugd)hulpverlening.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.