Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vier patiënten blind aan een oog door infecties op OK

22-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
ziekenhuiscalamiteiten

UMC Utrecht erkent geen aansprakelijkheid

In het UMC Utrecht hebben vorig jaar zes patiënten tijdens een oogoperatie een infectie opgelopen. Vier van hen zijn hierdoor aan één oog blind geworden. Het ziekenhuis heeft onderzoek laten doen naar de uitbraak. “Hieruit is geen eenduidige oorzaak naar voren gekomen. Wij hebben waar mogelijk verbeteringen aangebracht of processen aangescherpt,” zo laat een woordvoerder van het UMC Utrecht schriftelijk aan ZEMBLA weten.
De vier patiënten hebben het ziekenhuis aansprakelijk gesteld. Volgens het UMC Utrecht is ‘aansprakelijkheid niet vast komen te staan’. Wel is er een financiële tegemoetkoming aangeboden, laat het ziekenhuis weten: “Uit het onderzoek is gebleken dat een aantal factoren mogelijk het risico op het ontstaan van de infecties heeft verhoogd. Dit heeft voor deze patiënten de kans op een optimaal resultaat van de ingreep mogelijk nadelig beïnvloed. De financiële tegemoetkoming helpt wellicht om dat leed te verzachten.”
Volgens de woordvoerder komen dergelijke ooginfecties ‘helaas’ elk jaar zo’n 2 a 3 keer voor. In 2015 liep het aantal infecties echter op. De besmettingen vonden plaats in één specifieke operatiekamer. Het ziekenhuis zegt niet te kunnen achterhalen wat de oorzaak van de uitbraak was.
Jasper Keizer, advocaat van een van de patiënten, vindt dat het UMC Utrecht te vaag is over de oorzaak van de uitbraak. “Ze stellen: er is geen duidelijke oorzaak, daarom kan de aansprakelijkheid niet worden vastgesteld. Ik vind dat het ziekenhuis meer duidelijkheid moet geven over de factoren die hebben geleid tot de infectie. Als ze dat niet willen, zullen wij de rechter vragen om de bewijslast om te draaien.”

Volgens Jasper Keizer, advocaat van een van de slachtoffers, heeft het ziekenhuis 15.000 euro geboden. ,,Mijn cliënt noemde dit een bos bloemen. We hebben het afgewezen, daarmee kunnen ze dit niet afkopen'', zegt Keizer. Hoeveel zijn cliënt wel eist kon hij nog niet zeggen. ,,Wij willen eerst erkenning van aansprakelijkheid van het UMC''. De advocaat heeft een calamiteitenrapport, dat meer duidelijkheid moet geven over wat er is misgegaan, opgevraagd bij het ziekenhuis. ,,Als ze dit weigeren, volgt een rechtszaak''.

Lees: ZEMBLA EXTRA: Ziekenhuiscalamiteiten, Blind door bacterie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.