Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Extra video: Vier kardinalen uit de adviesraad van de paus beschuldigd van beschermen pedofiele priesters

14-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
Code of silence
In de reportage ‘Code stilzwijgen in de katholieke kerk’ is te zien hoe de cultuur van het toedekken van seksueel misbruik zich lijkt uit te strekken tot in het Vaticaan. Argentijnse misbruikslachtoffers vertellen dat paus Franciscus in zijn tijd als aartsbisschop van Buenos Aires tot 2013, doof is geweest voor de verhalen over het leed dat hen is aangedaan door pedofiele priesters en paters. 
Er is ook  kritiek op de houding van de paus tijdens het grootste pedofolieschandaal in de Argentijnse kerk. In dat schandaal werd pater Julio Cesar Grassi, een beroemdheid in Argentinië, veroordeeld voor seksueel misbruik. Maar een contra-onderzoek - in opdracht van Paus Fransiscus in 2010 als voorzitter van de Argentijnse Bisschoppenconferentie  - pleitte Grassi vrij en beschuldigde de slachtoffers van leugens, bedrog en verzinsels. 
Extra fragment bij de uitzending
Bekijk hieronder een interview met Hans Zollner, lid van de pauselijke commissie ter bescherming minderjarigen. In het interview confronteert de verslaggever Zollner met het feit dat vier van de tien kardinalen uit de adviesraad van de paus ervan worden beschuldigd dat ze pedofiele priesters hebben beschermd.
Kardinaal George Pell
Een aantal machtige kardinalen in het Vaticaan wordt ervan beschuldigd pedofiele priesters de hand boven het hoofd te houden. Een actueel voorbeeld is dat van Kardinaal George Pell uit Australië. Pell, lid van de adviesraad van kardinalen van de paus, zou niet alleen seksueel misbruik van Australische priesters hebben verzwegen, hij wordt inmiddels ook zelf beschuldigd van seksueel misbruik in Australië.
Pell legt functie tijdelijk neer
Sinds de zomer van afgelopen jaar heeft kardinaal George Pell zijn functies in het Vaticaan tijdelijk neergelegd. Pell weerlegt de beschuldigingen en zal al zijn tijd besteden aan zijn verdediging. Hij heeft aangegeven dat hij na het proces zijn werkzaamheden in het Vaticaan weer zal hervatten.
Kardinaal Francisco Errázuriz 
Ook het misbruikschandaal rond de Chileense priester Fernando Karadima was onlangs nog in het nieuws. Karadima is inmiddels door het Vaticaan schuldig bevonden, maar de Chileense bisschop Barros zou het misbruik van de veroordeelde Karadima altijd hebben ontkend en de paus nam het onlangs publiekelijk voor Barros op. De Chileense kardinaal Francisco Errázuriz, ook lid van de Raad van Kardinalen van de paus, nam het ook op voor Karadima. 
Kijk vanavond de hele uitzending ' Code stilzwijgen in de katholieke kerk '.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.