Zembla

Vier jaar cel voor brein achter lekkende borstimplantaten

08-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pip-implantaten-scheuren-eerder
Het hof van beroep in het Zuid-Franse Aix-En-Provence heeft vorige week de celstraf voor de oprichter van PIP (Poly Implant Prothèse) bevestigd. De 76-jarige Jean-Claude Mas werd in 2013 al veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een boete van 75.000 euro. Ook mag hij nooit meer een medische professie uitoefenen of een bedrijf leiden.

Ook de vier voormalige leden van de raad van bestuur van PIP hadden in eerste aanleg straffen tot drie jaar cel gekregen. Ook deze werden maandag in beroep bevestigd. 
In  2012  toonde Zembla aan dat er veel meer patiënten de onveilige PIP-borstprotheses hadden gekregen dan de Inspectie voor de Volksgezondheid wist. Meer dan duizend Nederlandse vrouwen met een PIP-borstimplantaat hoorden dat zij een verhoogde kans lopen op ernstige gezondheidsklachten door geknoei met siliconen door de fabrikant. De PIP-implantaten zijn jarenlang gebruikt door artsen in Nederlandse ziekenhuizen en klinieken, omdat ze een CE-markering hadden.

Zembla toont in  2014  verborgen camerabeelden waarop is te zien hoe een ondeugdelijk heupimplantaat door keuringsbedrijven uit verschillende landen in Oost-Europa van een CE-keurmerk wordt voorzien. In Europa zijn meer dan 70 keuringsinstanties actief die medische hulpmiddelen mogen certificeren met een CE-markering. Wie eenmaal een CE-certificaat heeft bemachtigd, mag ongeacht waar de keuring heeft plaatsgevonden, zijn product in alle EU-landen verkopen. Ook in Nederland.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.