Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

VGN: misstanden zorgboerderijen onaanvaardbaar

16-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
vgn-misstanden-zorgboerderijen-onaanvaardbaar
16 maart 2010 VGN

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vindt de misstanden binnen zorgboerderijen onaanvaardbaar. De VGN reageert hiermee op de uitzending van Zembla van zondag 14 maart jl., waarin misstanden bij een tweetal zorgboerderijen aan de kaak werden gesteld.

In de uitzending kwamen een aantal cliënten en vertegenwoordigers aan het woord: zij kregen bij de twee zorgboerderijen niet de zorg waar zij recht op hebben. De zorgboerderijen uit de uitzending zijn overigens geen lid van de VGN.
 

Minimale eisen

De cliënten kochten de zorg in met een zogenoemd persoonsgebonden budget (PGB). Een PGB is vrij besteedbaar, een cliënt mag dus ook de zorg door zijn buurvrouw laten verlenen en haar daarvoor uit zijn PGB-budget betalen. Maar wanneer zorg bij organisaties wordt ingekocht, dient die zorg aan professionele eisen te voldoen, vindt de VGN. Hans Bruning, directeur van de VGN: ‘Het zorgen voor mensen met een beperking is een vak: het vereist specifieke competenties van de zorgverlener. Wij vinden het onaanvaardbaar dat er in de geschetste gevallen sprake is van welhaast Middeleeuwse praktijken. Wij gaan hierover dus in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en leden van de Tweede Kamer: er moeten minimale eisen komen waaraan zulke organisaties die ook zorg verlenen moeten voldoen.’ Zorginstellingen die lid zijn van de VGN, dienen immers ook aan eisen te voldoen: zij dienen te beantwoorden aan de governancecode, waarin kwaliteitseisen staan voor verantwoorde zorg en eisen aan onafhankelijk toezicht.
 

Belangenverstrengeling

Overigens staat de VGN wel achter het concept zorgboerderijen: voor sommige cliënten kunnen zij de optimale vorm van zorg betekenen. De VGN vindt het echter ontoelaatbaar dat in de getoonde zaken de zorgboerderij zowel beheerder van het PGB-budget als zorgaanbieder is. Op die manier wordt het erg moeilijk om belan­genverstrengeling te voorkomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.