Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Verzuimpolitie: het boek

06-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
verzuimpolitie-iii
Wat hebben voetballers van FC Twente, kassières van het Kruidvat en een zieke
presentator van BNN met elkaar gemeen? Hun baas werkt samen met een commercieel verzuimbedrijf dat het niet zo nauw neemt met de privacy.


Geld verdienen over de rug van zieke werknemers. Daar is voormalig autohandelaar Marcel Wenting bedreven in. Samen met oud-profvoetballer Jan van Halst leidt hij het grootste commerciële verzuimbedrijf van het land. Callcentermedewerkers spelen voor doktertje en vragen zieke werknemers het hemd van het lijf. Medische en persoonlijke gegevens van honderdduizenden werknemers liggen op straat; het gevolg van een amateuristisch lek in de software van het computerprogramma. Als ZEMBLA hierover twee onthullende uitzendingen maakt, is de ophef groot. Maar hoe kwamen deze primeurs tot stand?

De verzuimpolitie is een persoonlijk en openhartig verslag van onderzoeksjournalisten Ton van der Ham en Manon Blaas. Ze nemen de lezer mee achter de schermen bij ZEMBLA. Ze beschrijven welke strafbare feiten ze pleegden om aan bewijzen te komen. Ze zijn onder druk gezet om hun mond te houden, werden beschuldigd van diefstal en intimidatie. Hoe ver mag een journalist gaan om de waarheid te achterhalen? Het boek bevat nieuwe onthullingen over de rol van verzekeraars en werkgevers.

Hoe goed zijn uw medische gegevens beveiligd? En wat komt uw baas (en zijn verzekeringsmaatschappij) allemaal over u te weten?

Verzuimpolitie: een onthullend verhaal over de jacht op uw medische gegevens / Ton van der Ham en Manon Blaas , 240 p . Prometheus ISBN: 9789035139305

Interview met de makers Manon Blaas en Ton van der Ham in de  TROS Nieuwsshow  met Peter de Bie en Mieke van der Weij.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.