Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Vanaf 6 februari iedere donderdag om 20.30 uur opnpo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.
Zembla

Verzekeraars willen extra inspecties na stalbranden: 'we willen niet aan de zijlijn staan'

17 aug 2017
  •  
leestijd 2 minuten
stalbrand 2 ANP
Het Verbond van Verzekeraars roept de verzekeraars die de veehouderij in hun portefeuille hebben op, om een extra risicogerichte inspectie te doen bij boerenbedrijven. Na de grote stalbranden van afgelopen tijd willen de verzekeraars iets betekenen: "Met zoveel dierlijke slachtoffers kun je als verzekeraars niet aan de zijlijn blijven staan", zegt een woordvoerder van het verbond.
stalbrand 2 ANP
Dit jaar stierven 225.000 dieren bij stalbranden. De laatste was woensdag. Bij een brand Swifterband kwamen 40.000 kippen om het leven. Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars zegt dat de verzekeraars geschrokken zijn van de branden en het dierenleed: "Natuurlijk zijn verzekeraars in de eerste plaats commerciële bedrijven en zijn we gericht op minder schade. Maar dit is echt ontstaan vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid."
Hoe kunnen stalbranden voorkomen worden?
Veel kennis
Samen met zijn leden onderzoekt het Verbond de mogelijkheden om tijdens een extra inspectieronde de belangrijkste risico’s bij veehouderijbedrijven tegen het licht te houden. Zo ontstaan veel stalbranden door problemen met de elektra. Daar hebben verzekeraars veel kennis over, waardoor ze kunnen bijdragen aan het voorkomen van branden.
De woordvoerder van het Verbond benadrukt dat er al veel gebeurt. Zo krijgt iedere boer die een verzekering wil afsluiten een grondige inspectie. De inspecteur brengt alle risico’s in kaart. Heel veel verzekeraars doen daarnaast ook nog periodieke inspecties. "We willen nu vooral de puntjes op de ‘i’ zetten. En daarom vragen we nog een keer langs te gaan bij veehouderijen. De verzekeraars weten zelf het beste wat ze nog kunnen betekenen."
Checklist
Samen met onder meer de Dierenbescherming, de brandweer en de verenigde agrarische ondernemers, zetten verzekeraars zich al langere tijd in om het (brand)risicobewustzijn bij veehouderijbedrijven te vergroten. Dat doen ze onder meer met een checklist en preventietips.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.