Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Verzekeraars schenden privacy zieke werknemer

18-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
antwoord-op-kamervragen-n-a-v-verzuimpolitie-iii
Grote verzekeraars zoals bijvoorbeeld Achmea en De Goudse schenden bij het uitwisselen van verzuimgegevens met werkgevers structureel de privacy van werknemers. Dit blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Werkgevers die een verzuimverzekering hebben afgesloten waarmee ze het inkomen dekken van ziek personeel, worden door Achmea en De Goudse gesommeerd informatie te leveren dat gevoelige medische informatie bevat. Geeft de werkgever deze verzuimgegevens niet, dan wordt de uitkering geblokkeerd. J. Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens  (CBP) noemt dit ‘chantage’. Kohnstamm: 'Omdat die gegevens niet aan de verzekeraar mogen worden verstrekt, vind ik dit een uitlokking van iets onrechtmatigs'.
Alleen administratieve gegevens
Volgens de regelgeving van het CBP en de Wet bescherming persoonsgegevens mogen verzekeraars om de claim van de werkgever te beoordelen alleen om administratieve gegevens vragen. Datum van ziekmelding en de naam en het salaris van de werknemer. Verzekeraars Achmea en De Goudse hebben deze regels  jarenlang aan hun laars gelapt, zo blijkt uit ZEMBLA. Het Verbond van Verzekeraars  bevestigt dat er binnen de verzekeringsbranche sprake is ‘van diverse tekortkomingen’ en dat ‘de privacyregelgeving niet in de volle breedte wordt toegepast’.
Artsenorganisatie KNMG wil proefproces
Zowel Artsenorganisatie KNMG als de NVAB, de beroepsvereniging van bedrijfsartsen vinden dit een kwalijke en ernstige zaak. KNMG algemeen directeur L. Wigersma vindt het zelfs ‘voer voor de rechter. Wigersma: ' Wij pleiten er voor om een proefproces aanhangig te maken, om dit soort zaken aan de kaak te stellen. En misschien ook te laten veroordelen. Wij hebben regels afgesproken hierover. Die regels worden geschonden of er wordt gepoogd om ze te schenden. Laat de rechter er een oordeel over vellen .'

Medische gegevens horen niet bij de verzuimverzekeraar
Vicevoorzitter en bedrijfsarts  H. Spanjaard van de NVAB vreest voor ‘Amerikaanse toestanden’ waar verzekeraars mensen kunnen uitsluiten voor een verzekering. Spanjaard is bang dat verzekeraars dat ook in ons land gaan doen. ' Dat sluit ik absoluut niet uit, daar maak ik me absoluut zorgen over. Ik denk dat mijn beroepsgenoten daar met name ook angst voor hebben: dat er werknemers zijn die niet weten waar hun gegevens heengaan en op enig moment daar mogelijk een consequentie van ondervinden. '  KNMG deelt de zorg van Spanjaard. Medische gegevens horen niet bij de verzuimverzekeraar. Wigersma: ' Wij zijn beducht dat ze daar oordelen op baseren waar ze eigenlijk niet toe gerechtigd zijn. Of niet gemachtigd zijn '.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.