Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Verzekeraars investeren in clusterbommen

26-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
toch-nederlands-verbod-op-investering-in-productie-van-clustermunitie
Nederlandse verzekeraars en pensioenfondsen steken nog altijd geld in bedrijven die betrokken zijn bij wapenproductie. Acht van de tien grootste verzekeraars en vijf grote pensioenfondsen investeren miljarden in wapenhandel,  blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer.
Maar liefst acht van de tien grootste levensverzekeraars investeren in totaal 6,8 miljard euro in vijftien bedrijven die wapens en militaire goederen leveren aan onder meer dictaturen en corrupte landen, zoals Saoedi-Arabië, Nigeria en Bahrein. Dit blijkt uit onderzoek dat de Eerlijke Verzekeringswijzer heeft laten doen naar verzekeraars die actief zijn op de Nederlandse markt.

Uit een opiniepeiling onder Nederlanders blijkt dat 66% van de ondervraagden dit niet acceptabel vindt en dat 81% van die groep bereid is hierom van verzekeraar te veranderen. 

Clusterbommen
' Alle acht verzekeraars steken geld in bedrijven die bijvoorbeeld gevechtshelikopters, clusterbommen of radarsystemen leverden of nog gaan leveren aan Saudi-Arabië' , zegt Suzanne Oosterwijk van vredesorganisatie PAX namens de Eerlijke Verzekeringswijzer. ' Dit land gebruikte onlangs nog verboden clustermunitie in Jemen en staat bekend om zijn belabberde mensenrechtensituatie. Daar wil je als fatsoenlijke verzekeraar toch niet bij betrokken zijn ?'

De grootste uitschieters zijn Allianz met investeringen van ruim 2,6 miljard euro, Legal & General met ruim 2 miljard en APG (moederbedrijf van Loyalis) met 984 miljoen. Deze top drie wordt gevolgd door Aegon (805 miljoen), NN Group (235 miljoen), Generali (43 miljoen). Delta Lloyd (18 miljoen) en SNS Reaal (3 miljoen) hebben kleine investeringen in de onderzochte wapenbedrijven.
Uitgangspunt in het onderzoek was dat verzekeraars niet zouden moeten investeren in bedrijven die wapenhandel drijven met landen waartegen een wapenembargo geldt, onvrije landen, landen waar gewapende conflicten zijn, fragiele en corrupte staten en arme landen die een buitensporig deel van hun budget spenderen aan militaire uitgaven.

Verbod 
Voor in Nederland gevestigde financiële ondernemingen is het verboden om te investeren in ondernemingen die clustermunitie, of cruciale onderdelen daarvan, produceren, verkopen of distribueren. Financiële ondernemingen moeten adequate maatregelen treffen om te voorkomen dat ze: transacties (laat) uitvoeren in, leningen verstrekt aan of niet-vrij verhandelbare deelnemingen neemt in deze bedrijven.
Het investeringsverbod geldt voor ondernemingen die clustermunitie, of cruciale onderdelen daarvan, produceren, verkopen of distribueren. Een in Nederland gevestigde financiële onderneming moet adequate maatregelen treffen om te voorkomen dat ze: transacties (laat) uitvoeren in, leningen verstrekt aan of niet-vrij verhandelbare deelnemingen neemt in deze bedrijven.

Het verbod geldt voor in Nederland gevestigde financiële ondernemingen. Dit zijn banken, beheerders, beleggingsinstellingen, beleggingsondernemingen, financiële instellingen, pensioenfondsen en verzekeraars.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.