Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Verzekeraars gaan nieuwe pgb-site bouwen

10-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
klokkenluiders-angstcultuur-en-belangenverstrengeling-bij-svb
Zorgverzekeraars gaan de nieuwe website bouwen waarmee pgb-houders hun geld kunnen beheren en verdelen. Dat meldt de NOS maandag. De Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland krijgt een voortrekkersrol bij de ontwikkeling. Opmerkelijk is dat staatssecretaris Van Rijn de Sociale Verzekering Bank (SVB) passeert.
Klachtenregen
Het computersysteem dat de SVB had opgezet functioneert niet. De declaraties konden niet worden verwerkt en daardoor werden zorgverleners niet of te laat betaald. Sommige gemeenten besloten persoonsgebonden budgetten voor te schieten om te voorkomen dat zieke inwoners of zorgverleners in de problemen zouden komen. De SVB is nu nog verantwoordelijk voor de uitbetaling van PGB-budgetten, waarmee zorg kan worden ingekocht. Sinds de invoering daarvan blijft het klachten regenen.
Rol SVB uitgespeeld
De NOS schrijft dat met de keuze voor de zorgverzekeraars als voortrekkers van de nieuwe website, de rol van de SVB ‘voorlopig lijkt uitgespeeld’. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft zichzelf aangeboden voor de klus. De belangenorganisatie voor pgb-houders, Per Saldo, steunt de brancheorganisatie. De gesprekken over een samenwerking zijn al vergevorderd. Er is nog geen besluit genomen, maar de PvdA en de VVD lijken het idee te steunen.
Publieke taak naar commerciële partij
De afspraak is dat de zorgverzekeraars het systeem zullen bouwen en dat later wordt beslist wie de website en ook het geld gaat beheren. De publieke SVB wordt, voor de ontwikkeling van de website, ingeruild voor de commerciële verzekeraars. Oorspronkelijk zou de SVB een nieuw systeem ontwikkelen, echter kon dit plan niet rekenen op steun van de VVD en PvdA. De Tweede Kamer wil dat de nieuwe website in 2018 klaar is voor gebruik.
Vorige week stemden de VVD en de PvdA nog tegen bij een motie van Mona Keijzer waarin zij opriep om een plan uit te werken met ruimte voor Per Saldo en ZN bij het bouwen en creëren van een PGB-portaal. 

Van Rijn stuurt binnenkort een brief aan de Kamer waarin hij de nieuwe opzet bekendmaakt. Mona Keijzer (CDA) en Vera Bergkamp (D66) hebben inmiddels Kamervragen gesteld over het plan.

Spaghetticode
De ICT problemen met de pgb betalingen bij de SVB staan niet op zichzelf. In de ZEMBLA uitzending De Spaghetticode krijgt een andere miskleun aandacht: softwaregigant Capgemini krijgt de opdracht om het ICT-systeem dat de uitbetaling van de kinderbijslag en AOW regelt, te moderniseren. Maar Capgemini levert de SVB software die helemaal niet blijkt te werken. Deskundigen noemen dergelijke mislukkingen 'spaghetticode', oftewel onleesbare software. De overheid trekt uiteindelijk de stekker uit het systeem zonder dat het maar één dag heeft gefunctioneerd.

(bron: NOS)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.