Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Verwaarloosde dieren gered uit dierentuin in Gaza

24-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gevangen-in-gaza
Dierenrechtenactivisten hebben de laatste vijftien dieren gered uit een zwaar verwaarloosde dierentuin in de Gazastrook. Ze zijn uit de enclave weggehaald via de grensovergang Erez bij Israël, bevestigde een medewerker van de Organisatie 'Vier Poten' woensdag.
In het zicht van zware Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook na een raketaanval op een Israëlische grensstad, was de operatie ,,een ongelooflijke uitdaging'', zei Indra Kley. Israël heeft de afgelopen tijd tientallen doelen in de Gazastrook gebombardeerd. 
Een tijger krijgt nu in Zuid-Afrika een nieuw huis, vijf apen in Israël en de resterende dieren (egels, schildpadden, haviken, een pelikaan, een emoe en een hert) gaan naar Jordanië.
'Vier poten' omschreef de dierentuin in Khan Younis als ,,de slechtste dierentuin in de wereld''. Tientallen dieren zijn er jammerlijk omgekomen omdat ze niet genoeg voedsel kregen. De dierentuin wordt nu permanent gesloten, zei Kley.
Het aanhoudende conflict tussen de in de Gazastrook heersende Hamas en Israël verergerde de leefomstandigheden de afgelopen tien jaar in de geblokkeerde Palestijnse gebieden. (ANP)

Gaza heeft een oppervlakte van twee maal Texel en is met 1,8 miljoen Palestijnen één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. De blokkade die door Israël in 2007 wordt opgelegd, sluit Gaza hermetisch af. Goederenvervoer is nauwelijks mogelijk. Volgens een recent rapport van de Wereldbank heeft Gaza geen levensvatbare economie meer en het hoogste percentage werklozen ter wereld. Het merendeel van de mensen is afhankelijk van VN-voedselhulp.

ZEMBLA onderzoekt in " Gevangen in Gaza ' een jaar na de militaire operatie van het Israëlische leger wat het effect is in Gaza van de inmiddels 8 jaar durende blokkade en drie oorlogen op de bewoners van Gaza en wat Nederland doet om de situatie te verbeteren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.