Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vervuilde grond Vink ook op 20 andere plekken gebruikt, gemeente belooft onafhankelijk onderzoek

09-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vink 12
De vervuilde grond van Vink is nog zeker op twintig andere plekken in Barneveld gebruikt. Dat bleek tijdens een  besloten informatieavond in een sporthal in Barneveld. Volgens Omroep Gelderland kwamen 500 verontruste bewoners op de bijeenkomst af. Sommigen waren flink geschrokken van het nieuws dat ZEMBLA maandag naar buiten bracht.
ZEMBLA maakte bekend dat afvalbedrijf Vink illegaal vervuilde grond heeft gebruikt onder nieuwbouwprojecten in de gemeente.
De vervuilde grond die illegaal is gebruikt, was volgens Vink afkomstig van een partij van 10.000 ton zand. Het bleek verontreinigd met de giftige stoffen styreen en DDT (landbouwgif). Vink ontkent dat de grond te vervuild was om te gebruiken onder nieuwbouw.  Volgens het bedrijf is de grond alleen gebruikt onder wegen en fietspaden. Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek gestart naar de zaak.  Dat werd tijdens de bijeenkomst bekendgemaakt.
Vervuilde grond illegaal onder Barneveldse nieuwsbouwwijken
GGD 
Toen het nieuws maandag naar buiten kwam, probeerden de GGD en de gemeente de bewoners van de nieuwbouwwijken gerust te stellen  door hen via een brief te informeren dat het om zeer lage concentraties vervuilende stoffen gaat die volgens de GGD geen gevaar voor de gezondheid vormen.
Vink 01
De bewoners eisten dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de grond onder de wijk.  Wethouder Hans van Daalen zei tijdens de informatiebijeenkomst gehoor te geven aan de vraag. Een extern, onafhankelijk bureau zal het onderzoek uitvoeren. De gemeente wil bij het opstellen en uitvoeren van dit onderzoek graag bewoners betrekken.  Zij kunnen zich opgeven voor zitting in de klankbordgroep.
Stoppen
Vink heeft inmiddels bekend gemaakt dat het afvalbedrijf stopt met de inname van kunstgrasmatten, na commotie over de opslag  van het materiaal. Het bedrijf voelt zich ten onrechte afgeschilderd als 'crimineel', meldt De Gelderlander .

Er zijn ook Kamervragen gesteld over Vink:
Mondelinge vragen stellen bleek niet mogelijk! Daarom samen met @JacoGeurts inmiddels schriftelijke vragen gesteld! #Barneveld pic.twitter.com/NUNqipmxL7
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.