Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Verontrustend’ noemt Minister Schouten onderzoeksresultaten naar berucht landbouwgif

06-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
Schouten ANP
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit noemt recente onderzoeksresultaten naar een berucht bestrijdingsmiddel ‘verontrustend’. Uit een veldonderzoek van de Universiteit Leiden bij watervlooien blijkt het middel thiacloprid 2500 keer giftiger dan tot nu toe werd aangenomen op basis van laboratoriumstudies.
“Het onderzoek constateert dat watervlooien onder nagebootste veldomstandigheden 2500 keer gevoeliger blijken voor thiacloprid dan uit laboratoriumonderzoek blijkt”, schrijft minister Schouten als antwoord op Kamervragen over het onderwerp. “Dit is een verontrustende uitkomst en geeft aan dat veldonderzoek meerwaarde heeft ten opzichte van laboratoriumonderzoek.”
Op dit moment vindt op Europees niveau een zogeheten herbeoordeling van het bestrijdingsmiddel plaats, maar de onderzoeksresultaten van de Leidse universiteit worden daarin niet meegenomen. De onderzoekers hebben daarover aan de bel getrokken bij het CTGB, het college dat in ons land gaat over de toelating van bestrijdingsmiddelen. Volgens de wetenschappers is het ‘noodzakelijk’ dat de nieuwste, alarmerende wetenschappelijke inzichten worden meegenomen bij de herevaluatie.
'Bijengif' veel schadelijker dan gedacht
Het CTGB liet eerder aan ZEMBLA weten wel op de hoogte te zijn van de Leidse studie, maar het onderzoek kon toen niet meer worden meegenomen. “Het Ctgb heeft aangegeven dat het onderzoek, dat op 30 maart 2018 werd gepubliceerd, te laat was ingeleverd om te kunnen worden meegenomen in de procedure voor de herbeoordeling van thiacloprid”, schrijft minister Carola Schouten. “De studie is intussen door het Ctgb bekeken en vergeleken met de studies die wel werden meegenomen in de herbeoordeling van thiacloprid.” Zo zijn de onderzoeksresultaten van de Leidse universiteit volgens de minister niet meegenomen, maar volgens haar is er wel ‘een vergelijkbare studie’ die wel is ‘opgenomen in het dossier’.
De uiteindelijke beslissing over de Europese toelating van het beruchte bestrijdingsmiddel thiacloprid is nog niet genomen. Nederland moet formeel nog een standpunt innemen. Over haar standpunt wil minister Schouten voorlopig nog niets kwijt. “De herbeoordeling van thiacloprid zit in de afrondende fase. Europese besluitvorming zal naar verwachting in oktober 2019 plaatsvinden”, schrijft ze in haar brief aan de Tweede Kamer. “Ik zal uw Kamer, voorafgaand hieraan, informeren over mijn stempositie.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.