Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Verliefd, verkracht en vermist

  •  
10-04-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
629 keer bekeken
  •  
Je bent jong en onzeker, maar dan is daar opeens de jongen die jou wel ziet staan. Hij is verliefd, zegt 'ie, maar voor je het weet dwingt hij je tot onvrijwillige seks. Loverboys. Al bijna twintig jaar kennen we het fenomeen en worden jonge meiden slachtoffer.

Talloze onderzoeksrapporten en voorlichtingsfolders werden er geschreven. Maar wat is de samenleving ermee opgeschoten? De rechter plaatst de slachtoffers in gesloten jeugdzorginstellingen, voor hun eigen bescherming. Maar al te vaak gaat het mis. Ondanks het gesloten karakter van de instelling lopen de meisjes weg en komen weer in het loverboy-circuit terecht.

Zembla sprak met de slachtoffers, hun ouders en de hulpverlening en onderzoekt: twintig jaar loverboys in Nederland, waarom is het probleem zo hardnekkig?


'Ze wilde het zelf. Toch?'
Nationaal Rapporteur Mensenhandel Mr. C.E. Dettmeijer-Vermeule: Jurisprudentie mensenhandel. Minderjarige slachtoffers in strafzaken. De Nationaal Rapporteur informeert de regering over de aard en omvang van mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen in Nederland, en over de effecten van het beleid dat op deze terreinen wordt gevoerd.

Rapport Verwey Jonker Instituut: Loverboys en hun slachtoffers
Dit rapport gaat in op de problematiek van slachtoffers van loverboys en de omvang van de groep in de jeugdzorg en vrouwenopvang. Het onderzoek is verricht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook is het preventie- en opvangaanbod voor deze groep in kaart gebracht: sluit dat aan bij de problemen en wensen van de slachtoffers? De slachtoffers zijn vaak minderjarige meisjes met een problematische achtergrond. De hulpverlening sluit grotendeels aan bij hun behoefte.
Rapport Movisie: Registratie slachtoffers loverboys in de jeugdsector
Slachtoffers van loverboys worden niet systematisch geregistreerd in de jeugdzorg. Het kost extra inspanning van jeugdorganisaties om cijfers te leveren. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft MOVISIE, de mogelijkheid gegeven om per regio trainingen, casusoverleg en advies te bieden in ruil voor cijfers van slachtoffers van loverboys. Registratie slachtoffers loverboys in de jeugdsector (pdf)

Rijksbrede aanpak loverboyproblematiek
In dit actieplan worden de maatregelen uiteengezet die de komende jaren worden verricht ten behoeve van de rijksbrede aanpak van de loverboyproblematiek. Deze rijksbrede aanpak bevat tevens activiteiten naar aanleiding van de aanbevelingen uit het onderzoek ‘Loverboys en hun slachtoffers’, dat het ministerie van VWS heeft laten uitvoeren door het Verwey Jonker Instituut.

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid: Handreiking aanpak loverboyproblematiek
Loverboys zijn mensenhandelaren die slachtoffers uitbuiten volgens de loverboymethode. In deze handreiking worden twee methoden beschreven, de ‘klassieke loverboymethode’ en de ‘loverboymethode 2.0’. Bij de klassieke methode vindt het ronselen van slachtoffers vooral op fysieke locaties plaats. Bij de loverboymethode 2.0 gebeurt dit voornamelijk via internet. Deze methodes kunnen gecombineerd worden ingezet. Ook worden ze voortdurend aangepast.
 

Kinderhandel in Nederland
De aanpak van kinderhandel en de bescherming van minderjarige slachtoffers in Nederland. Dit rapport is een update van het in 2005 verschenen rapport Inzicht in uitbuiting; Handel in minderjarigen in Nederland nader onderzocht van Defence for Children­ECPAT Nederland en UNICEF Nederland. Het geeft een actueel beeld van de stand van zaken omtrent de bestrijding en aanpak van kinderhandel en de bescherming van minderjarige slachtoffers in Nederland anno 2013.
Stichting zoek je mee
Stichting ZoekJemee creëert door middel van een online platform inzichten over vermissingen van personen. Hierbij worden zij ondersteund door meer dan 15.000 volgers. Deze volgers zijn woonachtig door heel Nederland en zijn vertegenwoordigd in alle leeftijden. Stichting Zoek je mee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.