Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Verkeerde hulp slachtoffers loverboy

11-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
verliefd-verkracht-en-vermist
Slachtoffers die aan loverboys ten prooi vallen krijgen niet de specialistische hulp die ze nodig hebben. De vaak jonge vrouwen dreigen in de crisisopvang te belanden in plaats van bij Fier, een organisatie voor loverboyslachtoffers, zegt Fier-directeur Linda Terpstra dinsdag in Trouw. Dat heeft te maken met de financiering van de zorg door gemeentes, die kiezen liever voor opvangplaatsen die ze al ingekocht hebben. Het aantal slachtoffers van loverboys neemt volgens Terpstra toe.

De therapie die Fier geeft valt onder een raamovereenkomst die door de Vereniging Nederlandse gemeenten is afgesloten. Daarin is opgenomen dat gemeenten bij de inkoop van hun zorg 3,6 procent van het budget moeten reserveren voor landelijk opererende specialistische zorgaanbieders. Maar die overeenkomst regelt slechts een bedrag en leidt niet automatisch tot inkoop van de zorg. Niet de vraag wat het beste voor het slachtoffer is, wordt zo bepalend voor de verwijzing, maar de geldstroom stelt de directeur van Fier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.