Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Verbolgen reacties op rapport gaswinning

18-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nog-steeds-geen-vergoeding-voor-groningers
Het woensdag gepubliceerde rapport over de gaswinning in Groningen heeft tot veel verbolgen reacties geleid. De veiligheid van de Groninger bevolking speelde geen rol bij de besluiten over de gaswinning vanaf de vondst van het gasveld in 1959 tot vorig jaar, concludeert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in zijn rapport. Het economisch belang ging boven het veiligheidsrisico.
' De conclusie van het rapport is ronduit schokkend. Ze hadden geen oog voor de veiligheid en het is dan ook een grof schandaal dat er in 2013 nog een recordhoeveelheid gas uit de bodem is gehaald ', reageerde de Groningse gedeputeerde William Moorlag.
De bij de gaswinning betrokken partijen waren onder meer het ministerie van Economische Zaken, Shell, NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De onderzoeksraad concludeert dat de partijen een ,,gesloten bolwerk'' vormden. Er was geen ruimte voor kritische geluiden, 'ook niet vanuit andere ministeries of de buitenwereld '.
Volgens Dirk Kleijer van de Groninger Bodembeweging bevestigt het rapport de gevoelens die al jaren bij de Groningers leven. ' Groningers liepen jarenlang tegen een muur van onbegrip aan en werden voor gek verklaard. Eindelijk is er de bevestiging van wat wij al wisten: onze veiligheid speelde geen enkele rol en dat is schandalig ', aldus Kleijer.
John Lanting van de actiegroep Schokkend Groningen zei te hopen dat minister Henk Kamp van Economische Zaken met het rapport een andere koers gaat varen. ' Voor ons verandert er niets. We blijven aangiftes doen tegen de minister, maar ook tegen de directeur van de NAM. Zij brengen ons in gevaar en dus moeten ze vervolgd worden. '
De fracties van de politieke partijen in de Tweede Kamer reageerden woensdag vrijwel unaniem kritisch. SP-Kamerlid Eric Smaling noemde het ,,een letterlijk schokkend" rapport. 'Heel frustrerend voor de Groningers'. 'Het Rijk liep blind achter de miljarden aan, de NAM was doof voor lastige feiten over aardbevingen en bodemdaling', reageerde Liesbeth van Tongeren van GroenLinks. (anp)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.