Zembla

Verbod op kunstmatige inseminatie bij rashonden

  •  
04-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
308 keer bekeken
  •  
einde-van-de-rashond
De Dierenbescherming wil een verbod op structurele kunstmatige inseminatie bij rashonden. Sommige rashonden zijn zo ver doorgefokt dat ze zichzelf niet meer op natuurlijke manier kunnen voortplanten. Daarom wordt met behulp van kunstmatige inseminatie de soort in stand gehouden. Volgens de Dierenbescherming is dat de wereld op z’n kop.

Veel rashonden hebben (ernstige) last van aangeboren afwijkingen. Door het fokken op uiterlijke kenmerken zijn eigenschappen verloren gegaan die een hond nodig heeft om goed te functioneren. De Engelse buldog, bijvoorbeeld, is als gevolg van doorfokken fysiek niet meer in staat zichzelf voort te planten. De Dierenbescherming vindt dat deze honden daarmee in hun welzijn worden aangetast; fokkers moeten dergelijke probleemrassen op deze manier niet in stand houden.

Dierenmishandeling
Het is de Dierenbescherming een doorn in het oog dat honden nog steeds op uiterlijke kenmerken gefokt mogen worden zonder dat rekening wordt gehouden met het welzijn van de dieren. Wij gaan onderzoeken of het bewust fokken van rashonden met rasgebonden problemen onder dierenmishandeling kan gaan vallen.

Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren
Bij veel hondenrassen is het uiterlijk zo extreem, dat de dieren er ernstig onder lijden. "Aan dit hondenleed kan alleen een einde komen als de overheid maatregelen neemt en het fokken op bepaalde uiterlijkheden verbiedt", zo stelde de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren op 11 december in ZEMBLA 'Einde van de rashond'. In een brandbrief, die door ruim 10.000 mensen werd ondertekend, verzocht zij staatssecretaris Bleker om regels op te stellen voor een verantwoord fokbeleid.

Tweede kamer
Vorige week stond de reactie van Bleker op de uitzending van ZEMBLA op de agenda van de commissievergadering. Daarin zegde Bleker een Algemene Maatregel van Bestuur toe, die het fokken op extreme uiterlijke kenmerken bij rashonden beperkt. Het gaat dan in eerste instantie om kenmerken die direct negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van de honden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.