Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Verbied gif dat ook vlinders en vogels doodt'

30-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
verbied-gif-dat-ook-vlinders-en-vogels-doodt
Bestrijdingsmiddelen waarin het gif neonicotinoïde zit, moeten met onmiddellijke ingang worden verboden want ze zijn ook funest voor bepaalde vogelsoorten. Drie milieuorganisaties doen die oproep dinsdag aan het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
De bestrijdingsmiddelen zijn volgens Vogelbescherming Nederland, Natuur & Milieu en Greenpeace niet alleen zeer schadelijk voor bijen en andere insecten, maar ook voor verschillende vogelsoorten. Uit recent onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat de vogelstand in glastuingebieden, waar met het gif wordt gewerkt, lager is dan in andere gebieden.
Niet alleen schadelijke insecten, de zogenoemde plaagdieren, worden volgens de milieugroepen gedood, maar ook bijen, vlinders en weidevogels. Ze dreigen naar de rechter te stappen als het Ctgb de beslissing om bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïde toe te laten, niet snel ongedaan maakt.
De drie milieuorganisaties pleiten voor een verbod op middelen waar het gif in zit, omdat het in grote hoeveelheden in het oppervlaktewater, zoals sloten en kanalen terechtkomt. In glastuinbouwgebieden zoals in Westland voldoet 85 procent van het oppervlaktewater niet aan de eisen voor de bescherming van het waterleven.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.