Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Venezolaanse vrouwen op Aruba seksueel misbruikt en gedwongen tot prostitutie

10-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1010 keer bekeken
  •  
Foto opvanghuis Curacao
Steeds meer Venezolaanse vrouwen worden onder valse voorwendselen naar Aruba gelokt, om vervolgens seksueel te worden misbruikt. Dat zegt Magaly Maduro, coördinator van de FHMD (Fundacion pa Hende Muhe den Dificultad, Stichting  voor Hulp aan Vrouwen in Nood) in Oranjestad.

De FHMD heeft al jaren lang een tehuis, waar vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld worden opgevangen. De afgelopen jaren neemt het aantal vrouwen dat een beroep doet op deze hulp enorm toe, en het is opvallend dat het steeds vaker om vrouwen uit Venezuela gaat.
  In het opvanghuis is recentelijk een 21-jarige Venezolaanse opgevangen die was gelokt met de belofte van een huwelijk. Direct na aankomst werd ze door haar nieuwe 'echtgenoot' in huis opgesloten en moest ze hem de hele dag ontkleed ten dienste staan.
De meeste vrouwen komen via de politie bij het opvanghuis terecht, nadat ze uit hun gevangenschap zijn ontsnapt. Een deel van hen is feitelijk illegaal, omdat de beloofde verblijfspapieren nooit zijn geregeld. Toch mogen ze dan in ieder geval tijdelijk in het opvanghuis op Aruba blijven.
Magaly Maduro persoonlijk staat in voor hun veiligheid. Ze laat de partners (soms zijn het ook vrouwelijke partners) weten dat de vrouw in haar opvanghuis is, en dat ze het niet moeten wagen hen lastig te vallen.
Het opvanghuis heeft de beschikking over zes appartementen, en is in feite te klein. 'Wij zijn het enige hotel op Aruba dat altijd is volgeboekt', zegt Maduro cynisch.
Eind dit jaar gaat het opvanghuis uitbreiden, dankzij subsidies en een donatie van een particuliere organisatie.  Dat is ook hard nodig, want de stichting moet steeds vaker 'nee' verkopen als er om hulp wordt gevraagd. En steeds vaker gaat dat om Venezolaanse vrouwen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.