Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Druk aan de poort

  •  
09-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
522 keer bekeken
  •  
De handhaving in de Rotterdamse haven ligt onder vuur. Criminelen zouden er vrij spel hebben. Sinds de aanleg van Maasvlakte 2 komen er nog grotere schepen met nog meer containers de Rotterdamse haven in. Vorig jaar gingen er ruim twaalf miljoen containers doorheen.

De druk aan de poort is groot, net als het belang van een snelle doorvoer. Want tijd is geld. Met steekproeven en risicoanalyse worden de containers door de douane gecontroleerd. Regelmatig worden flinke partijen drugs onderschept. Volgens deskundigen is dat maar het topje van de ijsberg. Want voor criminelen zijn zeecontainers een ideale manier om drugs door te voeren. Zembla onderzoekt: weten we (voldoende) wat er binnenkomt in de Rotterdamse haven?

ZEMBLA - 'Druk aan de poort', woensdag 9 november om 21:15 uur bij de VARA op NPO

Samenstelling en regie: Hanneke de Jonge
Eindredactie: Manon Blaas
Transcriptie van deze uitzending

Beantwoording van vragen van de leden Swinkels, Belhaj en Van Veldhoven (allen D66) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Infrastructuur en Milieu en de staatssecretaris van Economische Zaken over de berichten ‘Druk aan de Poort’

Volg live de schepen die Rotterdam aandoen: Marine traffic 


Reacties op vragen van ZEMBLA
Douane
Reactie van de douane  op onder andere de vraag wat er zoal gevonden wordt bij de controle van 1,3 procent van de binnenkomende containers en of 1,3 procent voldoende is.

ANVS
Reactie van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) op de vraag of de ANVS op de hoogte is van het feit dat containers in de Rotterdamse haven binnenkomen en verder gaan per binnenvaartschip, niet door een nucleaire detectiepoort gaan.

CBRB
Schriftelijke reactie van Centraal Bureau voor Rijn- en Binnenvaart (CBRB) op de vraag of er nucleaire detectie plaatsvindt op de inlandterminals. 

Kamerbrief
Kamerbrief van de staatssecretaris In deze brief stelt de staatssecretaris dat hij zal onderzoeken of meer douaniers wapens mogen dragen. Ook geeft hij in de brief aan dat er geen extra geld en geen extra douaniers zullen worden aangesteld in de haven.

Rapport Europol
Rotterdam staat samen met Antwerpen al jaren bekend als de doorvoerhaven voor drugs in Noord-Europa. Dat bevestigt dit rapport van Europol: EU-drug, market report, indept analycis (pdf) 

Het persbericht van de RWG
RWG eerste douane arme deepsea containerterminal, waarin staat dat de scanner in gebruik genomen is voor vrachtverkeer en treinverkeer. Persbericht (url)

Nucleaire detectie
Een van de taken van de douane is ook het opsporen van nucleair materiaal in de haven. Douane Nederland, Scan en nucleaire detectie Maasvlakte II:
Hoofdofficier van Nimwegen over drugscriminaliteit in Rotterdam "Als je in die wereld stapt, kun je niet meer terug en moet je de rest van je leven over je schouder kijken."


CBS video Rotterdamse haven, de Rotterdamse haven in cijfers.
 


Rotterdam veilige haven,
Oproep van de gemeente Rotterdam om ogen en oren te zijn in het havengebied.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.