Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Veel vraag naar opkoopregeling koeien

22-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koeien-zijn-wegwerpproducten-geworden
Er willen zoveel boeren meedoen met de opkoopregeling voor koeien van het ministerie van Economische Zaken, dat het ministerie de inschrijving voorlopig heeft gesloten. Het potje voor de zogenoemde stoppersregeling, die bedoeld is om het mestoverschot te beperken, is na één dag al leeg.
Het ministerie en de boeren zelf hadden samen 12 miljoen euro vrijgemaakt om melkveehouders aan te moedigen hun bedrijf op te doeken. Er meldden zich meteen honderden boeren, met samen meer dan 40.000 koeien. Zij moeten nu loten om het beschikbare geld.
Wie achter het net vist, kan in mei nog eens een gooi doen. Dan komt er een tweede, en later nog een derde potje vrij. Boeren krijgen dan wel minder geld voor hun vee.
De stoppersregeling moet ervoor zorgen dat Nederland straks 60.000 koeien minder telt. Daarvoor ligt in totaal 50 miljoen euro klaar.

Toen het melkquotum in april 2015 werd afgeschaft, breidden Nederlandse boeren hun veestapel fors uit. Het CBS berekende dat daardoor het aantal melkkoeien met 120.000 is toegenomen. Ons land telt 1,6 miljoen melkkoeien die samen ruim 12 miljard liter melk per jaar produceren. Maar meer koeien betekent meer mest. En mest zorgt voor fosfaat.

De fosfaatproductie in dierlijke mest is nog steeds te groot in Nederland. Het Europese maximum van 127,9 miljoen kilo fosfaat is vorig jaar met vier miljoen kilo overschreden, blijkt uit cijfers van het CBS. En hoewel het aantal kilo’s fosfaat in de veehouderij is gedaald, is die in de melkveehouderij juist toegenomen.


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.