Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Veel meer vis gevangen dan gemeld

20-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Wereldwijd wordt veel meer vis gevangen dan officieel wordt opgegeven. Volgens Canadese onderzoekers bedraagt de vangst op de wereld ongeveer 109 miljard kilo. Dat is flink meer dan de 77 miljard kilo die officieel is opgegeven.

Volgens de studie van de Universiteit van Brits Columbia komt het grote verschil doordat landen voornamelijk gegevens over de industriële visserij verwerken. Cijfers die moeilijker zijn te achterhalen blijven vaak buiten beschouwing. Daarbij gaat het om ambachtelijke visserij, vissen voor eigen levensonderhoud, illegale visserij en vis die wordt weggegooid, de zogenoemde bijvangst.

Een professor die bij het onderzoek betrokken was, stelt dat betere cijfers kunnen helpen om te zorgen dat er ook in de toekomst voldoende vis is. ' De wereld neemt nu vis op van een gezamenlijke bankrekening zonder te weten wat er allemaal wordt opgenomen en hoe groot het tegoed nog is. ' De onderzoekers baseren zich op cijfers uit 2010 van tweehonderd landen en gebiedsdelen. (ANP)
 
ZEMBLA onderzocht of de wetten en regels die gelden op onze wereldzeeën het visbestand wel voldoende beschermen. ZEMBLA - ' Wild west op zee '.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.