Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Veel meer doden door Q-koorts dan gedacht

31-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
langdurige-gezondheidsproblemen-voor-nederlandse-q-koortspati%c3%abnten
Er zijn veel meer mensen overleden aan de gevolgen van Q-koorts dan gedacht, zegt de stichting Q-support. Het dodental stond op 26, maar dat is nu bijgesteld naar 74.  Volgens Q-support kan nu met grote zekerheid worden gesteld dat van de 430 patiënten die de chronische variant van Q-koorts kregen, er 65 daaraan zijn overleden. Zij hadden de levende bacterie nog altijd in hun lijf. 
Bij het RIVM staan 26 doden geregistreerd, maar daar is na het einde van de epidemie het aantal dodelijke slachtoffers niet langer bijgehouden. De cijfers zijn tot stand gekomen op basis van onderzoek door Radboudumc en de database chronische Q-koorts in het UMC Utrecht. Omdat er nog steeds mensen als gevolg van chronische Q-koorts levensbedreigende ontstekingen krijgen aan vaten en hartkleppen, is er nog geen definitief cijfer te geven.

Q-support is door de overheid in het leven geroepen om mensen die de gevolgen van de Q-koortsepidemie tussen 2007 en 2011 te ondersteunen en te adviseren. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.